Marhuľový koláč - veľmi rýchly a jednoduchý, nedá sa pokaziť



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

4 vajcia, 200g práškového cukru, 200g polohrubej múky, 1 kypriaci prášok, 1 vanilkový cukor, zavárané marhule (prípadne čerstvé ak máme no potom ich treba pred pečením posypať viac cukrom), trocha masla na vymastenie plechu.

POSTUP PŘÍPRAVY

CESTO: oddelíme bielky od žĺtkov. Odvážime si 200g práškového cukru. Polovicu cukru dáme do bielkov, vyšľaháme tuhý sneh, druhú polovicu cukru dáme do žĺtkov a tiež vyšľaháme, po vyšľahaní nalejeme žĺtky ku bielkom. Odvážime si 200g polohrubej múky, do ktorej nasypeme kypriaci prášok a premiešame. Zmes múky a kypriaceho prášku vsypeme do zmesi bielkov a žĺtkov a zľahka premiešame (len kým nemá zmes jednotnú farbu - proste to s miešaním nepreháňame). Plech vymastíme maslom a vysypeme múkou (ja som vysypala plech polohrubou múkou). Na povrch naukladáme marhule. Ak máme tie zavárané, nemusíme cukrovať, stačí nasypať polovicu balíka vanilkového cukru (druhú polovicu odložíme po upečení). Ak však máme čerstvé marhule, treba ich ešte posypať kryštálovým cukrom. Pečieme na 160-180 stupňov, záleží od typu rúry. Ja som piekla na 160 stupňov. Pečieme 30 minút. Po upečení a vybraní koláča z trúby ho ešte teplý posypeme zvyškom vanilkového cukru - miestnosť nám zaplaví krásna vôňa vanilky.\r\nU nás tento koláč zmizol v podstate okamžite, takže možno sa oplatí robiť rovno dva naraz :)