Mamkin (veľkonočný) sladký koláč



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1kg polohr.muky, 0,75 l mlieka, 50 g masla alebo palmarinu, 50g susene mlieko, 15g soli, 50g prask. cukru, 50g drozdia, 1 vajce (oddelit zltok a bielok), 1/4 balicka prasku do peciva, 1/4 balicka vanil.cukru

POSTUP PŘÍPRAVY

zo vsetkych surovin okrem bielka zamiesime cesto (mamka pouziva vzdy susene drozdie - lastovickove - takze kysnutie kvasku odpada). cesto sa pekne poctivo miesi aspon pol hodiny!!! tesne pred koncom miesenia primiesame vyslahany bielok. cesto nechame kysnut,kym nezdvojnasobi objem. rozdelime do vymastenych chlebikovych foriem a pecieme klasicky ako pecieme kysnute cesto. z tejto davky vyjde 1 velky a 1 maly chlebik (ked pecieme v hranatej chlebikovej forme).
u nas sa tento kolac robi na velku noc ku sunke, syrku a ostatnym fajnotkam,ale super je aj s maslom a dzemom na ranajky ku kakau alebo caju.