domáce indiánky - osviežujúce- ovocné



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Kupovane male, velke piskoty (ak zozeniete), alebo vlastne piskoty: 4 vajicka + spetka soli, 60g cukru, 120g hl. muky, stipka prdopeca, 4PL mlieka 1 zlaty klas Plnka: 5 bielkov, 1/2 cl kys. citronovej, 2pl dzemu, spetka potravinarskeho farbiva, trocha vody, 40g cukru, Rozvar na nitku : 130g cukru, trocha vody, len akotat na zaliatie cukru, Poleva: horka cokolada, trocha cery

POSTUP PŘÍPRAVY

Moja babka, byvala cukrarka, mi hovorila, ked som sa jej pytal, ze oni v cukrarni robievali indianky ale ze to sa mi doma nepodari. Tak mi to vrtalo hlavou az som sa odhodlal jej dokazat ze ja to dokazem. A toto je vysledok. (sice nejsu ako vojaci jeden ako druhy, ale na prvy pokus som myslel ze to dopadne horsie)

Na domace piskoty sa zvlast vymixuju bielka s trochou cukru+ spetkou soli. A zvlast vsetky ostatne suroviny, okrem muky. Ked mame vsetko vymixovane, zlahka zmiesame peny dohromady a pridavame muku.
na plech s papierom na pecenie striekame s hladkou spickou placate piskoty, pecieme pri nizkej teplote, kym nejsu vysusene. Teoreticky ak niekto poznate obchod na slovensku kde sa daju kupit take vacsie placate piskoty, mate postarane. Ja som take nestretol a okrem toho som si chcel vyskusat ake to je si ich robit sam. Su trochu capate, ale chutovo su take ako maju byt.
Plnka: v pohariku zmiesame dzem, kys. citronovu (posobi ako prirodzeny stabilizator), spetku farbiva, trosku vody. Tuto kasicku primiesame k bielkam s cukrom a spetkou soli. Nechame robota nech nam mixuje plnku. Ak robota nemate, pouzite manzela, vy totizto budete mat inu robotu.
Rozvar na nitku: cukor zalejeme vodou, len aby bol cukor zaliaty. Z prudka varime par minut, nez sa vam zacne tahat ako nitka. Rozvar ale nema skaramelizovat
Rozvar za staleho mixovania tenkym prudom pridavame do plnky. Potom mixujeme este par minut. Ide nam o to ze cukor ked vychladne , tak stuhne a tym stuhne aj nasa plnka a neskvacne, tak ako normalny vymixovany sneh. *****POZOR: rozvar ale nesmie skaramelizovat. Mne sa to najprv podarilo, ale potom som mal v plnke tvrde hrudky karamelu a musel som rozvar uvarit este raz a pridat ho.*****
s hviezdickovou spickou striekame na piskoty indianky
takto pripravene indianky dame stuhnut do chladnicky, aby zaslahany cukor stuhol.
A teraz najtazsia cast prace. Stuhnute indianky namacame do cokoladovej polevy. Pri vyberani si pomozte lyzickou, inak sa moze stat ze sa vam odlepi od piskotu a spadne do cokolady. Ja som bol ku koncu uz cokoladovy aj za usami. Je to fakt fuska. ***** POZOR: nenechavajte pred polievanim indianky tuhnut moc dlho, staci 15min, inak piskoty az moc navlhnu a plnka sa z nich odlepuje pri namacani.*****
takto vyzera, po stuhnuti, "jeden indian" na priereze. Plnka je pekne tuha, chut je prijemne osviezujuca od dzemu a kyselky. Piskot je primerane navlhnuty, presne ako ma byt. *****POZOR: pokusajte sa aby boli v cokolade namocene, tak aby nezostala necokoladova medzera medzi cokoladou a piskotom, lebo sa vam stane ako u par mojich ze po stuhnuti cokolady sa vrch z piskoty zosunie.*****
Takze ak mate podobnu skepticku babku ako ja, nenechajte sa odradit a hura do roboty, vysledok ozaj stoji zato.