Efektný zákusok z mliečnej ryže s ovocím



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 300g muky, 1/2 hery, 100g cukru, 1 zlaty klas, 1/2 prdpopeca, 1 vajicko, 1 vanilkový cukor, trocha kyslej motany aby bolo cesto take akorat Napln: 0,5l mlieka + 100g ryze + ak mate trochu zavaraninovej stavy + 60g cukru, 400ml ovocneho jogurtu, 250ml slahackovej smotany + smetafix + 1 vanilkový cukor, mensi pohar vody + zelatina na 1l tekutiny, ovocie na ozdobu Zele: 500ml zavaraninovej stavy ( doplnenej do 500ml), zelatina na 500ml tekutiny

POSTUP PŘÍPRAVY

v postupe

podla takejto predlohy som robil tento zakusok. Tu sice vyzera peknejsie naaranzovany, lenze si neviem predstavit ako by som hento nakrajal, tak aby to zostalo stale pekne a nerozbrblane. Preto som si ukladanie trosku preorganizoval.
z cesta si upecieme korpus, Napln: mlieko, ryzu, ovocnu stavu, cukor dame do kastrolka a miesame do zblbnutia, asi pol hodinu, nez zostane hmota pekne kremova a ryza nebude tvrda. Ak by sa hmota velmi zahustila odparenim, prilejte trochu mlieka. Ked je trosku ochladnuta, primiesame jogurt, zelatinu rozvarenu v troche vody podla navodu, nakoniec vyslahanu slahacku so smetafixom. Plnku natrieme na korpus, nechame stuhnut. Naukladame ovocie( ja som daval broskine, jahody a visne). Zele si uvarime podla navodu s ovocnou stavou. ***** POZOR: pri peceni sa korpus scvrkne. ak ho nemate dost vysoky ako ja, medzi plech a papier strcte noviny, aby vam zele nezatieklo pod korpus, lebo to bude potom cele take osliznute. *****
Zele by balo byt ochladnute tak na 40 stupnou ( ked donho date prst, nepali). V dnesnej dobe je 80% zelatin v obchode z Agaru. Agar sa ziska z cervenych morskych rias. Oproti klasickej zelatine z kozi, kosti a sliach je agar omnoho stalejsi, pevnejsi a istejsi na pripravu.
Zakusok je dost sity, stacila mi jedna kocka a mal som dost. Plnka z mliecnej ryze je zaujimava zmena oproti zvycajnym maslovym plnkam s cokoladou a pod. Ked si to tak zobereme dohromady tak neni ani az tak moc kaloricky, kedzde do korpusu ide necela polka hery. Zistil som ze cast tuku v ceste sa da dobre nahradit kyslou smotanou a nezmeni sa struktura a chutova stranka cesta a je to omnoho dietnejsie. Tak zelam prijemne, menej kaloricke mlsanie.