Veľkonočný veniec



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500 g múky (zmiešala som hladkú, polohrubú a špaldovú hladkú celozrnnú), 60 g roztopeného masla, 2 žĺtky, štipka soli, 3 PL cukru, kvások: 1/2 kocky droždia, 1 ČL cukru, mlieko. Na plnku: 4 PL ríbezľ. džemu, 100 g mletých orechov, 100 g postrúhanej čokolády. Na potretie žĺtok, na posypanie mandľové lupienky.

POSTUP PŘÍPRAVY

Myslela som že bude dekorovať stôl, ale už zostal z neho posledný kúsok...

Zmiešame suroviny na cesto s kváskom, vymiesime, necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 3 časti, z každej vyvaľkáme obdĺžnik, potrieme ho džemom, posypeme orechmi, čokoládou a stočíme ako závin. Potom všetky tri spletieme do vrkoča, konce spojíme, vložíme do okrúhlej formy aby si zachoval tvar, potrieme žĺtkom, posypeme mandľovými lupienkami a dáme piecť - na 200°C asi 5 minút a dopečieme pri 180°C.