Sviatočná plnená roláda/na efektnú studenú misu



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kg mletého bravčového pliecka /určite môže byť aj iný druh mäsa/**2,5 dl mlieka** soľ a korenie podľa chuti** vegeta**/ja som dala 2 zarovnané ČL soli + 1ČL vegety, trošku korenia / 200 g šunky**150 g plátkového taveného syra**pol téglika /asi 1 dl/ kyslej pochúťkovej smotany /alebo len kyslej/** olej na potretie plechu ************************************************************************************************* Zdroj: knižka receptov a rád zo Slovenky od p. Renáty Mišovej z Košíc

POSTUP PŘÍPRAVY

Deň pred pečením mäso pomelieme, posolíme, okorením, ovegetujeme-nemusíme, pridáme mlieko
a dobre premiešame. Odložíme prikryté na noc do chladničky. Masu potom rozotrieme na čistú mokrú utierku /alebo na mokrú hrubšiu fóliu/ na hrúbku 1 - 1,5 cm, rozložíme na ňu plátky šunky, syr, pomocou
utierky zrolujeme a preložíme na vymastený plech. Povrch rolády potrieme polovicou smotany a dáme piecť asi na 1 hodinu. Počas pečenia podlejeme roládu trochou horúcej vody a ešte raz potrieme smotanou. Vvytvorí sa pekná kôrka.***************** Môžeme podávať teplé, so zemiakmi, ryžou a zeleninovou oblohou, alebo z úhľadne nakrájanej rolády pripravíme efektnú studenú misu / my ju takto máme najradšej /. V oboch prípadoch chutí výborne. *************************************************************************************

VYNIKAJÚCA!