Roláda v oplátke s karamelovou plnkou /ako štolverková/



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

4 ks veľké oplátky**1 žlté piškótové cesto**1 kakaové piškótové cesto** *PLNKA: 60dg kryštálový cukor** 1 Salko** 1 l mlieka** 4kopcovitéPL hrubej múky**2kopcovité PL hladkej múky**2 PL Solamylu** 1 a pol až 2 ks masla / maslo + Hera alebo Palmarin/

POSTUP PŘÍPRAVY

Piškóty si môžete upiecť aj podľa svojho receptu. Ja som piekla na plechu o rozmeroch cca 38 x 29cm,
a to : Žltá piškóta****5 ks vajec**10 dg kryšt.cukor**10 dg práškový cukor**5 PL studenej vody/ dala som
3PL olej + 2PL vody /**16 dg polohrubej múky / vrátane 2 PL Solamylu /**1 kypriaci prášok *****Kakaovú
piškótu robíme obdobne, len pridáme 2 PL kakaa***
Postup prípravy: žĺtka s práškovým cukrom vymiešame do peny, pridáme olej a premiešame, pridáme
vodu, múku so solamylom a kypr.pr.**postupne zľahka vmiešavame vyšľahaný sneh s kryštálovým cukrom, štipkou soli a kvapkou citr.šťavy. Zmes dáme na plech vystlaný papierom na peč. a pečieme pri
180° C cca 20 min -odsledujeme podľa svojej rúry. Takto pripravená piškóta je hodne vysoká. Keď robím iné rezy, solamyl nedávam.

Príprava plnky je nasledovná: 60dg kryštálového cukru upálime na karamel v nádobe s hrubším dnom /napr. liatinovej/ - cukru môžete dať 50 dg, ak chcete menej sladké. *** 3/4 l mlieka zmiešame so salkom a vlejeme do hotového karamelu, ktorý nasledovne stvrdne, ale postupne sa rozpustí - kým uvaríme hladkú masu***do zvyšného 1/4 l mlieka primiešame 4 kopc.PL hrubej m. + 2 kopc.PL hladkej m. + 2 PL Solamylu - vlejeme do karamelovej zmesi a uvaríme na hustú kašu/puding/***odstavíme z ohňa a ešte do teplej vmiešame postupne maslo - množstvo masla dávame podľa hrúbky piškót / ja som potrebovala 2 ks, piškóty boli vysoké. Ono to pôjde ťažšie, ale krásne sa to spojí do hladkého krému.
Pripravíme si oplátky. Ja mám o rozmeroch 28 x 28 cm. Použite takéto širšie, do úzkych by sa rolády nezmestili.
Obidve piškoty si rozrežeme PO ŠÍRKE na 8 pásov.
Vyjdú nám 4 ks rolád, ale robte po jednej, nanajvýš po dve naraz.************* Takže oplátku si natrieme TEPLOU karamelovou plnkou************až neskôr ma napadlo, že by bolo dobre robiť to na fólii, takže si dajte najprv na plech alebo dosku potravinovú fóliu, na ňu oplátku, potom natrite teplú plnku, od ktorej o chvíľku oplátka zmäkne.
Do stredu položíme jeden svetlý a jeden tmavý pás piškóty, natrieme plnkou a dáme šachovnicovito tmavý a svetlý pás piškóty.
Plnku z oplátky pomocou noža ponatierame na boky ....a
...pomocou rúk oplátku ohneme z oboch strán do rolády.........mne to na foto padá, lebo jednou rukou som fotila a druhou držala jednu stranu oplátky ........................ všetci už spali, bol pokročilý čas.................
.....................
Oplátky stlačíme k sebe, rýchlo obalíme fóliou............ a otočíme.................
Tu sú už všetky pootáčané a poukladané tesne vedľa seba, aby držali tvar.................. ešte sú teplé od plnky takže ich dáme na studené miesto, ale nie do chladničky - tam až po vychladnutí, aby ešte stuhli. A máme hotovo. Ja ich ani nepolievam čokoládou, to len teraz............., čokoláda tam vôbec nechýba. Pre tých, ktorí obľubujú karamel, sú výnimočne chutné a mäkučké viac dní, lebo sú ako zakonzervované v tej plnke a oplátke. ****************************** Nemusíte ich stáčať vo fólii. Ja som to robila teraz po prvýkrát, je to jednoduchšie. A ešte musím pochváliť môjho drahého - túto plnku mi celú vymieša- teda urobí on, ja len pridávam, čo treba . Príprava plnky trvá trochu dlhšie a ja na to nemám trpezlivosť.
Posledný záber a DOBRÚ CHUŤ prajem všetkým, ktorí si ju pripravia.*************************************** Nakoniec, komu by sa nechcelo takto sa piplať****** plnku môžete natrieť len tak medzi piškóty, myslím že by sa tým nemalo nič pokaziť. PRAJEM VŠETKÝM PRÍJEMNÉ PREŽITIE VEĽKONOČNÝCH SVIATKOV. ***ĎAKUJEM všetkým šikovným dievčatám za inšpirácie, ktoré tu stále nachádzam, len čo zapnem PC. Veľa som sa od Vás naučila...........