SYROVÉ PAGÁČIKY z lunexu



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500g polohrubej múky, 250 g masla, 1 žĺtok, 20g kvasníc, 0,5dcl mlieka, 187,5 g kyslej smotany, 1 kopcová kávová lyžička soli, syr lučina mini (7 kociek = 122,5 g), vajce na potrenie a sezam na posypanie

POSTUP PŘÍPRAVY

0,5 dcl mlieka dáme trochu zohriať do mikrovlnky, pridáme kvasnice, tr. kryšt. cukru a necháme nakysnúť. Medzitým si na dosku navážim polohrubú múku, oddelíme si 1 žĺtko, dalej poodbalujeme syrečky, dáme soľ, maslo a smotanu. Cesto je také lepivé, ale preto sa dáva do chladničky, aby stuhlo. Ak by nebolo také, pagáče by boli suché, tak sa tých surovín nebojte.
Cesto si teda na chvíľu odložím do chladničky, niekedy aj na noc. Zatiaľ si nachystám plechy s papierom na pečenie. A vajíčko na potretie, tiež sezam na posypanie.

Cesto rozvaľkám na doske a vykrajujem asi 1 cm pagáčiky (d=3,5cm). Tie zbytky z cesta, ktoré zostanú znovu spojím dokopy a rozvaľkám na ovál, ale taký tenký (niekedy aj 2). V podstate taký kruh a radielkom rozdelím na 16 trojuholníkov a zatáčam ich od širšieho okraju k užiemu. Ktorá chcete môžete ich všetky tak urobiť, len si treba cesto na začiatku rozdeliť na 6 valčekov a každý z nich vyvaľkať...Pagáčiky poukladáme na plech, potrieme vajíčkom a posypeme napr. sezamom, alebo aj parmazánom.
Pečieme ich v rúre na 200 stupnov, na 2. úrovni cca 20 - 25 minút "horným aj dolným ohr. telesom" :))) mame novú rúru, takže ju študujeme.
Po upečení papáme. Dobrú chuť...