Moje prvé naozaj v........e šišulky:)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Polohrubá múka, droždie, mliečko, cukor, štipka soli, lekvárik, prášk. cukor, sneh. pena: bielka+prášk. cukor.

POSTUP PŘÍPRAVY

Ako klasické kysnuté cestá...

Vymiešame droždie s cukrom, prilejeme mliečko, poprášime múkou a necháme vykysnúť na teplom mieste. Do vykysnutého kvásku prilejeme letné mlieko, múku so štipkou soli, asi 1 dcl oleja alebo rozpusteného masla a vypracujeme hladké redšie cesto, ktoré necháme na opäť teplom mieste vykysnúť. Potom ešte na doske premiešame zľahka s múkou a vykrajujeme šišulky. Kým sa nám nahreje olej v panvici, cestíčko ešte nakysne. Doružova vypražíme a necháme oddýchnuť na papierovom obrúsku.
Zabudla som dodať, že múky som si nechala asi tak 20 alebo 15 dkg, a mliečka asi 2 dcl. Keďže sme viacdietková rodinka, robím z väčšieho množstva, ak môžeme, ešte rozdáme:). Takže toľkoto šišiek bolo...
Papkali sme ich takéto...u mňa idú najviac tieto (hlavne so slivkovým-Maťka:))
A takéto... (čokoládový puding vymiešaný s kúskom masielka, ozaj to bolo jemné, nič ťažké)...
A takéto....s bielkovou plnkou.
A takéto krásne prázdnejšie boli vo vnútri, ale to sa už naozaj chválim... Som ozaj rada, že sa mi podarili, a ďakujem za ne mamke, keďže som sa 10 rokov "od vydaja" tieto superšišky snažila naučiť, a úplne náhodu (alebo nie?) sa mi to podarilo. Nech sú Vám inšpiráciou...Hlavne, nech je cestíčko jemné a redšie, nadýchanejšie. Pri vaľkaní sa mi v ňom robili bubliny...