(Relatívne) zdravé a neuveriteľne chutné mini-pizze



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

350g celozrnnej múky *** 30g droždia (3/4 kocky) *** 1 CL cukru *** 2,5 dl cmaru (alebo kefiru) *** necelý 1dl mlieka *** 1/2CL soli *** 20g zmäknutého masla *** 10g pšeničných otrúb (nemusia byť) ****** obloha podla chuti

POSTUP PŘÍPRAVY

Vynikajuuuuce jemne, chrumkave, syte mini-pizze, ktore sa naozaj oplati vyskusat.

Celozrnnu muku si cez vacsie sitko preosejeme do misky. To, co ostane na sitku vratime k muke. Do stredu urobime jamku a rozmrvime do nej drozdie. Zasypeme ho krystal. cukrom a zalejeme vlaznym mliekom (cca 1dl). Na teplom mieste nechame prikryte kysnut asi pol hodinky. TIP: zvysnu stvrtinu drozdia zabalime do alobalu a do mikrot.vrecka a dame do mrazaku. dobre je napisat si,kolko ho tam mame,lebo mne sa tak zbieraju, tretinky, polovicky a tak. pred pouzitim nechame volne rozmrazit, najlepsie v pohariku alebo na tanieriku, obcas sa stane,ze sa roztecie. no a pouzijem ako cerstve. prip.ked sa vam stane,ze stratite prehlad o mnozstve, drozdova pomazanka to isti ,-)
Kvasok mame vykysnuty. Pridame k nemu zmaknute maslo, cmar alebo kefir (alebo acidko), sol a kludne aj nejake bylinky (ja som dala asi pol CL provensalskych). vymiesime vlacne cesto.
Miesime, miesime,miesime az kym sa cesto neodlepuje od krajov misky. Vymiesene cesto prikryjeme a nechame kysnut,kym nezvacsi objem na dvojnasobok. cca hodinku. (fotka je otrasne nekvalitna,ale fotila som lavou rukou a naslepo :-)
asi po hodine kysnutia... (kedze som sucasne piekla aj kolac, cesto mi naozaj vykyslo ako malo. vacsinou sa mi nechce tak dlho cakat :-/ )
Cesto vyklopime na pomucenu dosku. jemne ho vysulkame na velky sulanec (nehrat sa s nim, na 3 dotyky a dost) Rozdelime si ho na 6-12 casti, podla toho ake velke chceme pizze mat. mne vyslo 7 ks, nie 6 ako som si vyznacila.
placky nemusime valkat. len ich rukmi jemne upackame na doske (hrubka cca 5mm) a prenesieme na olejom vymasteny plech,prip. na papier na pecenie. Cast placiek som potierala paradajkovo-cesnakovo-oreganovou omackou, cast len olivovym olejom, do ktoreho som pretlacila cesnak a dala trosku oregana (tie s olejom mne osobne chutili trosku viac)
a oblozime ako mame radi. my sme mali salamu, listovy (gulickovy) spenat, olivy, nivu a tvrdy syr. Pizze nechame este chvilu podkysnut.(asi 10 min.)
V rure vyhriatej na 180-200 stupnov pecieme 20-30 min. treba odsledovat. Ja som v elektrickej rure piekla 20 min. pri 180 stupnoch a na 5 min. som teplotu zvysila na 200 a prepla ruru na dolny ohrev,aby boli zdola poriadne chrumkave.