Palacinky s kyslou kapustou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO na 8 palaciniek: 130 g hladkej múky - 330 ml mlieka - 2 vajcia - 1 ČL vegety - soľ PLNKA: 500 g kyslej kapusty - zaváraná kapia - petržlenová vňať - nejaká údenina, najlepšie slanina (nepovinné) - olej VRCH: strúhaný syr

POSTUP PŘÍPRAVY

"Jedla kyslú kapustu a nemala riť tlustú..." vravievala moja stará mama, nech jej je zem ľahká. V období, keď v obchodoch dostať takmer výlučne hydropónne pestovanú zeleninu, radi siahame po kyslej kapuste a žijeme z nej prakticky až do jari. Tento receptík je jeden z mnohých obmien, snáď zachutí aj Vám .o)))

Ingrediencie. Na obrázku chýba údenina, lebo pôvodne som ju tam ani nechcela dať, ale nakoniec mi prišlo ľúto môjho mäsožravca domáceho a šupla som tam, čo bolo k mání.
1. Z múky, vajec a mlieka metličkou vymiešame palacinkové cesto, dochutíme vegetou a soľou. Necháme chvíľu odstáť.
2. Kým cesto odpočíva, vyrobíme si plnku. Kapustu poriadne vyžmýkame - kapustovú šťavu nevylievame, môžte ju buď zamraziť na iné príležitosti (napríklad vianočná kapustnica) alebo vypiť (ak sa práve nechystáte do spoločnosti). Do vyžmýkanej kapusty primiešame kápiu, pokrájanú údeninu a petržlenovú vňať.
3. Z cesta upečieme palacinky. Pri ich pečení iba olejujem panvicu pierkom pred každým kúskom, palacinky nie sú potom mastné.
4. Plnkou naplníme palacinky a poukladáme ich na plech, ktorý sme si vyložili papierom na pečenie. V rúre predhriatej na 180 stupňov zapekáme tak 15 minút. Asi 10 minút pred koncom palacinky posypeme strúhaným syrom a dopečieme.
5. Podávame s niečím kyslým, napríklad uhorkou, kapustou... alebo hodí sa aj kečup, tatárka... čokoľvek. Dobrú chuť!!!