MAKOVO-KÁVOVÉ REZY



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

PIŠKÓTOVÉ CESTO: 250g polohrubej múky, 125g kryštáľového cukru, 150 ml oleja, 150 ml mlieka, 3 vajíčka, lyžička prášku do pečiva, 1 vanilka, citrónová kôra +++
MAKOVÉ CESTO: 3/4 l mlieka, poctivá štipka soli, 60g masla, 80g krupice, 150g kryštáľového cukru, 1 vanilka, 250g mletého maku, 2-3 vajíčka, citrónová šťava z 1 citróna+++
KÁVOVÁ POLEVA: 2 vajíčka, 250g práškového cukru, 1 lyžička mletej kávy, 2 lyžičky kakaa, 80g tuku

POSTUP PŘÍPRAVY

Srdečne Vás pozývam na malý makovo-kávový výlet...

Dobrý večer, volám sa Natali a rada by som Vám predstavila tento zákusok. Čiže milovníčky maku a kávy zbystrite pozornosť, je to skutočne dobrý zákusok, hlavne keď je poriadne vychladený..
Najskôr si zomelieme mak. Mám to dosť uľahčené, pretože tento šikovný mixér to urobí za mňa a ušetrí mi kopu času, trvá mu to približne 3 minúty, takže ideme ďalej..
rozklepneme celé vajíčka
pridáme cukor a vyšľaháme to do peny
medzitým si nastrúhame citrónovú kôru..
takto to vyzerá vyšľahané do riadnej peny, pridáme citrónovú kôru
a olej
a mlieko. Ešte stále nechám za seba pracovať mixér :-)
Múku zapracujem do cesta postupne, po lyžiciach, aby celá táto piškótová nádhera nezosmutnela a neklesla nadno.
a vylejeme na plech. Hotovo. Prvý úsek výletu je za nami. Nasleduje ďalšia zákruta.
Tu sú suroviny určené na prípravu makového cesta. Je potrebný trochu väčší hrniec, pretože všetko sa odohrá práve tu
Mlieko, soľ, maslo, krupicu, cukor a vanilkový cukor vložím do hrnca, poprosím dobrú vílu, aby zapla plyn a všetko uvediem do varu.
a uvaríme. Vlastne sme uvarili krupicu.. Odstavíme zo sporáka a
Pridám zomletý mak, dobre to treba premiešať a
pridať citrónovú šťavu.
Rozklepnem 2 celé vajíčka a úplne najlepšie je to ručným mixérom znova prešľahať. Musím podotknúť, že v rozpise na makové cesto je uvedené 2-3 vajíčka, to v prípade, ak sú tie vajíčka menšie. Kedže sme mali vajíčka takmer XXL, úplne stačili dve.
pomocou lyžice to navrstvím na pripravené piškótové cesto, aby
to vyzeralo nejako takto. Keďže dobrá víla poletuje tu na blízku, vloží to do rúry a približne na 175°C to nechá piecť asi 35-38 minút.
nasleduje posledná zastávka tesne pred finále. Toto je všetko potrebné na kávovú polevu. Tu je treba krátky doslov, keďže sme na konci. Všetky suroviny, čiže vajíčka, cukor, káva , kakao a tuk sa varia spolu v jednej nádobe. Samozrejme, otázkou je ako dlho, na čo som za posledných 7 rokov ešte neprišla. Finta je totižto v tom, že vždy sa mi podarí tá poleva iná, myslím čo sa týka hustoty. V každom prípade, tento koláč má byť touto polevou presiaknutý a chuť kávy má prejsť aj posledným zrniečkom maku. Z toho vyplýva, že nikto to nemôže pokaziť. Len sa môže stať, že raz bude zákusok perfektne nakrájaný s tenučkou vrstvou plnky, a inokedy budete stáť s vašimi najdrahšími okolo plechu ako v roku 1948 a vyjedať tú báječnú zmes lyžičkami. Riziko s tým spojené beriem veľmi rada na seba..
Čiže uvarenú plnku nalejeme na koláč. Doplním: Koláč vyberieme z rúry, ešte teplý popicháme vidličkou, nech tam tej plnky vnikne čo najviac a všade a aj keď piškóta splasne, vôbec sa toho netreba báť. Plnku vylejeme v tesnom poradí uvedených činností.
Takto vyzerá finále. Docestovali sme šťastlivo, nerovností na plechu sa báť netreba.. Niekde budú bubliny, niekde rovina, presne tak to má byť. Odporúčam poriadne vychladiť a jeden deň odstáť v chladničke. Potom stačí už iba postaviť vodu na kávu, zavolať pár priateľov a vychutnať koláčik. Budem veľmi rada, ak Vám bude chutiť. A keďže je to môj prvý koláč medzi Vašimi skvelými receptami, ďakujem Vám za pozornosť a prajem pekný zvyšok dňa. PS: a dobrej víle treba pošepkať, aby upratala kuchyňu.