Domáca klasika - ciky-caky (fliačky) s kapustou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

hlavkova kapusta & olej & slanina & sol & mlete cier.korenie &&& na fliacky: polohruba muka, vajicko, sol, vlazna voda

POSTUP PŘÍPRAVY

Ja vzdy hovorim, ze som rydzo slovenska deva. Zboznujem pirohy, halusky, fliacky, proste typicku domacu kuchynu. A kapustove fliacky - teda u nas ciky-caky - patria od detstva medzi mojich favoritov... aj ked... jedavam ich malo, lebo toto jedlo by som nikdy nedehonestovala kupovanymi fliackami a robit domace, to chce cas a chut. Ale ked sa uz k tomu dostanem, napraskam sa ako poriadny slovensky drevorubac :-)))
Neberte to vyslovene ako recept, skor ako tip alebo inspiraciu. Alebo provokaciu? ,-)

Kazdy mame svoj oblubeny sposob pripravy dusenej sladkej kapusty. u nas sa robi takto: kapusta sa nakraja (nastruha) na pasiky a hodi na rozpaleny olej alebo mast. premiesa sa. ziadne podlievanie, solenie, nic. Aby neprihorela, dobre je dusit ju v hrnci s hrubym dnom alebo na hrubej platni. No a za obcasneho miesania sa prikryta kapusta dusi, dusi, dusi ....
po par minutach dusenia zacne vonat a zosklovatie... a dalej sa dusi. premiesavame, aby sa nepripalila.
Premiesavame,ale uz nechame trosku popripekat. tak je najlepsia.
Medzi dusenim kapusty si zamiesime, vyvalkame, nakrajame, uvarime ciky-caky fliacky a vyskvarime slaninu
Hotovu kapustu osolime, pridame mlete cier.korenie, ja s nim nesetrim, mam ho rada veeeeela. Vsetko zmiesame, ked slanina pusti malo masti, rozprazime trochu masla a tlacime,tlacime, tlacime do hlavy,kym nas nejde roztrhnut :-)))