SUPER BRYNDZOVE PIROHY OD MOJEJ MAMICKY

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

400g bryndze, 8-9 stredne velkych zemiakov, polohr. muka, sol, trosku mlieka, suseny kôpor, maslo

POSTUP PŘÍPRAVY

Jedla somu uz rozne bryndzove pirozky, ale tieto mam zo vsetkych najradsej. Robievala ich kedysi moja mamina a teraz ich robievam ja svojim detvakom :)

1. V supke si uvarime asi tak 8-9 stredne velkych zemiakov. Po uvareni a osupani ich pohachlujeme najemno (take tie malilinke dierocky, ako sa struha aj syr). Potom masu rukou trosku premiesime a vznikne nam krasna hladucka kasa. Tuto kasu osolime cca 1/2 pol. lyzicou soli a premiesame.

2. Odoberieme si do druhej misky polovicu kase a prisypeme polohrubu muku a rukou miesime. Muku davam odhadom, tak aby bolo cesto pevne a nelepilo sa (je trosku elasticke). Rozdelime si ho na niekolko casti (podla velkosti dosky na valkanie) a na pomucenej doske si rozvalkame cesto na hrubku cca 1mm.

3. Pripravime si plnku. K druhej polovici zemiakovej kase pridame bryndzu a dobre vymiesame. Ak je plnka hrudkovita alebo velmi husta (sypka), prilejeme trosku mlieka, to plnku zvlacni a zjemni. Potom prisypeme este suseny kopor, cca 2 cajove lyzicky a vymiesame.

4. z vyvalkaneho cesta vykrajujeme kolieska, do stredu dame plnku a koliesko napoly preklopime a uzavrieme. Dookola v zlepenej casti este pritlacame priborovy nozik tak, aby nam vznikla stvorcekova vzorka, je to esteticke a lepsie prilepi cesto k sebe. Ak mame formicku na pirozky, tak pouzijeme tu, je to jednoduchsie a pirozky su potom naozaj nadherne.

5. Po naplneni pirozky povarime vo vriacej osolenej vode. Ked ich hodime do vody, pockame, kym vyplavaju na povrch a este varime cca 3 minutky.
Po uvareni poukladame pirozky do hlbokeho taniera, dame na ne roztopit cca polievkovu lyzicu masla a ked sa masielko celkom roztopi, posypeme este susenym kôprom a jemne premiesame. Podavame s kyslim mlieckom. Mnam!

Ja zvyknem robit viac pirozkov na viac dni, takze tie, ktore sa hned neskonzumuju, poukladam na tanier tak, aby sa nedotykali, dam ich do mraznicky zamrazit a ked uz su zmrznute, iba ich poprekladam do mikrotenoveho sacka a dam spät do mraznicky. Ked na ne dostaneme chut, vyberieme si, kolko potrebujeme a take zmrznute dame varit do vriacej vody (bod 5). Je to velmi jednoduche, chutne a vdaka mraznicke aj uskladnitelne jedlo :)