***BUREK-PITE balkanska domaca pochutka***



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

***CESTO*** 500g hladkej muky special***300-320ml teplej vody***2 K.L. soli ***POROVA PLNKA***2-3 pory***2 pochutkove smotany***2 vjicka***sol ***SPENATOVA PLNKA***500g cerstveho spenatu***2vajicka***150g balkanskeho syra***sol ***NA POTIERANIE***125g masla***1dcl oleja

POSTUP PŘÍPRAVY

Toto je balkanska domaca specialita,ktora sa robi na rozne sposoby. Ja robievam domace valkane cesto.Tieto plnky su u nas najoblubenejsie.Robievaju sa este z mleteho masa, kapustova a pod.

Z muky,soli a teplej vody si zamiesime cesticko.Ked sa nam suroviny pekne spoja,cesto este 5min na doske spracuvavame. Vznikne nam pekne pruzne leskle cesticko,ktore potrieme troskou oleja a zabalime do folie.Nechame odpocinut 2hodiny
Zatial, kym cesticko odpociva ,pripravime si plnku.Ak si vyberete porovu, tak por si nakrajame na kusky
Do hrnca dame trosku oleja a por podusime na miernom ohni asi 15minut. Nechame vychladnut.
Do vychladnuteho poru pridame 2 pochutkove smotany a 2 vajicka .Osolime podla chuti a vsetko spolu premiesame
Rozpustime si maslo.Ja rozpustam na miernom ohni a ked ma uz peknu zlato-hnedu farbu a nadherne vonia,pridam olej a otstavim z ohna.
Ak si vyberete spenatovu plnku,tak spenatove listy umyjeme
Nakrajame nadrobno,pridame syr,vajicka a sol. Vsetko spolu premiesame
Hotova plnka
Oddychnute cesticko je krasne elasticke,dobre sa snim pracuje
Z cesta si urobime takehoto hadika,ktoreho rozdelime na 16 casti. Burek sa sklada z 3 casti. Spodna cast je zo 6 guliek. Druha cast je z 5 guliek a vrchna tiez z 5 guliek
Z kazdej casti si vyformujeme gulky
taketo gulky
A takto si ich poukladame na pomucenu dosku
Prikryjeme foliou,aby nam pocas pripravy nevyschli
A zaciname s valkanim spodnej casti na ktoru potrebujeme 6 guliek.Gulku ponorime do muky, takto ju obalime v muke
polozime na pomucenu dosku
a rozvalkame na velkost asi priemer 20cm
Vyvalkame si 6 placiek
Zacneme potierat placky s pripravenym maslom.Potrieme placku,ktora bude naspodu. Na nu polozime druhu placku,prstami jemne popritlacame,potrieme maslom a prikryjeme tretou plackou a takto vrstvime ukladame naseba-vrchna sa uz NEPOTIERA
takto kladieme naseba a prstami jemne popritlacame
takto natierame
tu je 6 placiek nachystanych na valkanie spodneho platu.Takymto istym sposobom si pripravime aj placky na druhy a vrchny plat,ale tie len s 5 gulkami
na pomucenej doske si vyvalkame spodny plat ,ktory bude trochu vacssi ako je plech.Plech si vymazeme maslom
Plat dame na vymazany plech
Pofrkame maslom
Na to dame druhy plat vo velkosti plechu,ktory je z 5 guliek
na to plnku,podla toho ktoru sme si vybrali.Toto je porova,ktoru pofrkame maslom
Treti plat ja najvacssi.Je tak asi o 30cm vacssi ako plech
Plat polozime na plnku tak,aby kraje boli zaroven plechu a stred je vlnity.Stred jemne prstami podla potreby formujeme-nadvyhujeme.
Vrchny a spodny plat takto jemne stacame-spajame kraje
Cele to pofrkame maslom.Kraje maslovackou natreme a vlozime to vyhriatej rury. pecieme na 200st priblizne 45min dozlatava
upecene do zlatava
Prikryjeme FOLIOU a utierkou a nechame postat aspon 20min
Tu su hotove aj s porovou aj spenatovou plnkou. Ja robievam naraz aspon na dva plechy. Je to narocnejsia pochutka na pripravu,ale kto sa rad pohra s cestom ako ja :) moze si potom pochutit. Je to vyborne