***BUREK-PITE balkanska domaca pochutka***
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
***CESTO*** 500g hladkej muky special***300-320ml teplej vody***2 K.L. soli ***POROVA PLNKA***2-3 pory***2 pochutkove smotany***2 vjicka***sol ***SPENATOVA PLNKA***500g cerstveho spenatu***2vajicka***150g balkanskeho syra***sol ***NA POTIERANIE***125g masla***1dcl oleja
POSTUP PŘÍPRAVY
Toto je balkanska domaca specialita,ktora sa robi na rozne sposoby. Ja robievam domace valkane cesto.Tieto plnky su u nas najoblubenejsie.Robievaju sa este z mleteho masa, kapustova a pod.
|
Z muky,soli a teplej vody si zamiesime cesticko.Ked sa nam suroviny pekne spoja,cesto este 5min na doske spracuvavame. Vznikne nam pekne pruzne leskle cesticko,ktore potrieme troskou oleja a zabalime do folie.Nechame odpocinut 2hodiny |
|
Zatial, kym cesticko odpociva ,pripravime si plnku.Ak si vyberete porovu, tak por si nakrajame na kusky |
|
Do hrnca dame trosku oleja a por podusime na miernom ohni asi 15minut. Nechame vychladnut. |
|
Do vychladnuteho poru pridame 2 pochutkove smotany a 2 vajicka .Osolime podla chuti a vsetko spolu premiesame |
|
Rozpustime si maslo.Ja rozpustam na miernom ohni a ked ma uz peknu zlato-hnedu farbu a nadherne vonia,pridam olej a otstavim z ohna. |
|
Ak si vyberete spenatovu plnku,tak spenatove listy umyjeme |
|
Nakrajame nadrobno,pridame syr,vajicka a sol. Vsetko spolu premiesame |
|
Hotova plnka |
|
Oddychnute cesticko je krasne elasticke,dobre sa snim pracuje |
|
Z cesta si urobime takehoto hadika,ktoreho rozdelime na 16 casti. Burek sa sklada z 3 casti. Spodna cast je zo 6 guliek. Druha cast je z 5 guliek a vrchna tiez z 5 guliek |
|
Z kazdej casti si vyformujeme gulky |
|
taketo gulky |
|
A takto si ich poukladame na pomucenu dosku |
|
Prikryjeme foliou,aby nam pocas pripravy nevyschli |
|
A zaciname s valkanim spodnej casti na ktoru potrebujeme 6 guliek.Gulku ponorime do muky, takto ju obalime v muke |
|
polozime na pomucenu dosku |
|
a rozvalkame na velkost asi priemer 20cm |
|
Vyvalkame si 6 placiek |
|
Zacneme potierat placky s pripravenym maslom.Potrieme placku,ktora bude naspodu. Na nu polozime druhu placku,prstami jemne popritlacame,potrieme maslom a prikryjeme tretou plackou a takto vrstvime ukladame naseba-vrchna sa uz NEPOTIERA |
|
takto kladieme naseba a prstami jemne popritlacame |
|
takto natierame |
|
tu je 6 placiek nachystanych na valkanie spodneho platu.Takymto istym sposobom si pripravime aj placky na druhy a vrchny plat,ale tie len s 5 gulkami |
|
na pomucenej doske si vyvalkame spodny plat ,ktory bude trochu vacssi ako je plech.Plech si vymazeme maslom |
|
Plat dame na vymazany plech |
|
Pofrkame maslom |
|
Na to dame druhy plat vo velkosti plechu,ktory je z 5 guliek |
|
na to plnku,podla toho ktoru sme si vybrali.Toto je porova,ktoru pofrkame maslom |
|
Treti plat ja najvacssi.Je tak asi o 30cm vacssi ako plech |
|
Plat polozime na plnku tak,aby kraje boli zaroven plechu a stred je vlnity.Stred jemne prstami podla potreby formujeme-nadvyhujeme. |
|
Vrchny a spodny plat takto jemne stacame-spajame kraje |
|
Cele to pofrkame maslom.Kraje maslovackou natreme a vlozime to vyhriatej rury. pecieme na 200st priblizne 45min dozlatava |
|
upecene do zlatava |
|
Prikryjeme FOLIOU a utierkou a nechame postat aspon 20min |
|
Tu su hotove aj s porovou aj spenatovou plnkou. Ja robievam naraz aspon na dva plechy. Je to narocnejsia pochutka na pripravu,ale kto sa rad pohra s cestom ako ja :) moze si potom pochutit. Je to vyborne |