moravské koláče po našom - vynikajúce!



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Gazdinky, všimla som si, že sú tu už nejaké moravské koláčiky, ale sú trochu inak robené ako robíme my, takže teraz po našom: Potrebujeme: 500 g polohrubej múky, 2 PL cukru, 2 žĺtky, trocha soli, 8 PL oleja, kvások z 2,5-3 dcl mlieka, 30 g kvasníc a 1 KL práškového cukru, žĺtok na potretie. Plnka: 250 g tučného tvarohu hrudkovitého, 1 žĺtok, 2 PL práškového cukru, 1 vanilkový cukor. Posýpka: 2 PL hrubej múky, 30 g obyčajného masla, 1 PL práškového cukru. Slivkový lekvár.

POSTUP PŘÍPRAVY

Takže: Nefotila som postup zarobenia cesta, napadlo ma neskôr, že sem môžem dať tento receptík, čiže fotky sú až od cesta.
Múku preosejeme (vždy!), v nej rozmiešame 2 PL cukru, triocha soli, pridáme žĺtok a zamiešame vykysnutý kvások. Nakoniec postupne zapracujeme olej, cesto dobre vypracujeme a necháme ho na teplom mieste vykysnúť.

takto by to malo potom vyzerať
keď zdvojnásobí svoj objem, rozvaľkáme ho na pomúčenejj doske na hrúbku asi 1 cm a pohárom vykrajujeme koláčiky, ktoré kladieme na jemne pomastený plech ďalej od seba.
každý koláčik v strede zľahka zatlačíme
po okraji potrieme rozmiešaným žĺtkom, do ktorého pridáme 1 PL mlieka (aj dve)
spravíme si tvarohovú plnku: zamiešame spolu celý tučný tvaroh, vanilkový cukor a práškový cukor (kto chce môže dať aj žĺtko, ja nedávam)
do jamky dáme tvarohovú plnku
navrch dáme kúsok slivkového lekváru
spravíme si posýpku: zmiešame hrubú múku, práškový cukor a maslo
vznikne nám takáto tuhá hmota
nakoniec dáme na slivkový lekvár kúsok posýpky a hotovo.
dáme piecť do trúby na 180stupňov cca 20 minút, sledujeme. A takto vyzerajú keď sú hotové. Chutia fantasticky, vyskúšajte, mňam.