JABLČNIK_ŠŤAVNATY BEZ VAŽENIA*****



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 Hera,2 vajíčka,1vanilka,4 pl práškový cukor,1 prášok do pečiva,1 citron,hladká múka podľa potreby,štipka soli Plnka:jablká -podľa veľkosti 10-14 ks,vanilka,škorica,jemná strúhanka-biela

POSTUP PŘÍPRAVY

Asi tretinu sáčku múky preosejeme do misy,pridáme soľ,cukor,vanilku,vajíčka,kôru z citrona a nasekaný tuk.
Spolu to zmiesime a dalšiu múku pridávame podľa potreby.Cesto na koláč má byť asi také, ako ked robíme na vykrajované koláče,ja ku koncu premiesim na pomúčenej doske.Bochník cesta dáme do misy,zakryjeme a na dákych 20 minút dáme do chladu.Medzitým ošúpeme jablká,vhodíme do vody s kvapkou octu (citrona,kyseliny citronovej),aby zbytočne neoxidovali.Jablká postrúhame,vytlačíme z nich šťavu-vypijeme.Pridáme vanilku,škoricu -primerane,šťavu z citrona a cukor,ak sa nám nevidia dosť sladké.
Rúru zapneme,aby sa hriala,cesto rozváľkame na veľkosť plechu na pomúčenej doske.Namotáme na valček a prenesieme na plech.Rozvinieme do krásy,obkrojíme prevísajúce nepekné kúsky,ktoré dáme bokom-zatiaľ.Na cesto dáme slabú vrstvu strúhanky-môže byť aj z piškôt.Rovnomerne naložíme jablká-ja to robím stierkou.Zvyšky cesta zmiesime,rozváľkame a vykrajujeme hviezdičky,srdiečka-co komu jest líbo.
Vykrojené tvary uložíme na jablká,ked ich rozložíme súmerne,máme ich pri krájaní na každom kúsku.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180st. 25?minút,treba pozerať.Krájame vychladnuté,ak sú málo sladké,práškujeme-nie z lietadla,ale práškovým cukrom.

Koláč je šťavnatý,ale nie premočený a ,napriek môjmu obkecávaniu ,aj celkom rýchly.

jablková šťavička
pred pečením
upečený a pocukrovaný