Tvarohovo-šľahačková s čokoládovo-orieškovými bonbónmi



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

5 vajíčok, 150 g kryštálového cukru, 120 g polohrubej múky, 1 lyžička prášku do pečiva, 2 mierne navŕšené lyžice kakaa, 0,5 dl oleja, 0,5 dl vody, 5 lyžíc vody k snehu***Plnka: 500 ml smotany na šľahanie (33%), 250 g nízkotučného tvarohu (vo vaničke), 50 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 stužovače šľahačky***na bonbóny a čokoládové kúsky: 3-4 čokoládové keksíky, asi dve hrste nesolených arašídov, 100 g čokolády na varenie, 4 lyžice kakaovej nátierky

POSTUP PŘÍPRAVY

Inšpirovala som sa receptom v jednom staršom časopise – korpus som si upiekla po svojom, k šľahačke som pridala ešte tvaroh a miesto čokoládovo-orieškových bonbónov, ktoré už stačilo len nakrájať :) som radšej zvolila domáce, na spôsob Ferrero. Dúfam, že vás neodradím dlhším postupom, ak sa rozhodnete pre tieto bonbóniky a pripravíte si ich aj pár dní dopredu, príprava samotnej torty je potom už len bleskovou záležitosťou :o)

Na prípravu bonbónov potrebujeme 3-4 čokoládové keksíky - ja som si nachystala tieto,
ktoré najemno nastrúhame, alebo rozmixujeme,
pridáme 4 lyžice nátierky, ja som použila kakaovo-orieškovú (z Lidl), pridala som ešte rozpustenú čokoládu na varenie,
premiešame,
polovicu preložíme do inej misky a pridáme k nej ešte asi 5 lyžíc nadrobno nasekaných arašídov, alebo si ich tiež zmixujte, len nie úplne najemno, necháme to chvíľku tuhnúť, môžete si to odložiť aj do chladničky, ale len do takej konzistencie, aby sa dala zmes naberať lyžičkou – ak stuhne viac, vložte si misku na chvíľu do teplej vody a hmotu premiešajte.
– pomocou dvoch lyžičiek vytvarujeme kôpky, položte si ich na papier na pečenie, alebo si spravte guľky, čo sa vám viac páči, ktorými ozdobíme každý rez torty. Ja som si ich pre istotu pripravila 12. Bonbóniky necháme stuhnúť.
zvyšok masy (tú bez orieškov) preložíme na potravinársku fóliu, zabalíme a necháme stuhnúť v chladničke.
Korpus: žĺtky chvíľu šľaháme s trochou cukru, pridáme zvyšný a vyšľaháme na hustú svetlú penu, pridáme vodu,
olej, šľaháme, kým sa nerozpustí cukor,
múku zmiešame s práškom do pečiva a kakaom, po lyžiciach pridávame k vyšľahaným žĺtkom a zároveň šľaháme.
K bielkom pridáme teplú vodu a vyšľaháme tuhý sneh, odoberieme z neho asi 4 lyžice, zašľaháme do cesta
a zvyšný sneh už len zľahka rovnomerne vmiešame metličkou.
Pripravené cesto vlejeme do tortovej formy – ja som použila formu o priemere 21 cm - boky, aj spodok vytriem maslom, spodok len zľahka, aby sa mi lepšie prichytil papier na pečenie, papier potriem ešte jemne zvrchu, formu vysypem polohrubou múkou – a dáme upiecť na 165° C, asi po 12-15-tich minútach zakryjeme vrch alobalom a necháme dopiecť eše nejakých 20-25 min.
Upečený korpus necháme vychladnúť (pre istotu nožom prejdite ešte okolo krajov torty), vyberieme z formy, vrch zrežeme, podľa potreby opatrne stiahneme zvyšok cesta,
korpus prerežeme na polovicu, stiahneme papier na pečenie, spodný plát preložíme na tácku s ozdobným papierom, na ten ešte dávam na kúsky nastrihaný papier – po dokončení torty ho povytiahneme.
Plnka: Smotanu na šľahanie vyšľaháme spolu so stužovačmi a vanilkovým cukrom
cukrom a vmiešame tvaroh s práškovým cukrom. Ak použijete väčšiu formu, alebo sa vám zdá, že plnky by mohlo byť viac, pridajte si o jeden stužovač, 250 g tvarohu a asi dve lyžice cukru naviac.
1/3 z tejto plnky odložíme bokom – na potretie bokov a dozdobenie,
Poriadne stuhnutú čokoládu nasekáme na tenšie kúsky, budú sa mrviť, ale tak to má byť, môžete ich prekrojiť ešte priečne na polovicu.
do zvyšnej plnky vmiešame nasekanú čokoládovo-keksíkovú zmes,
premiešame, kúsky sa ešte rozmrvia na menšie časti,
potrieme spodný plát, priložíme vrchný a rozotrieme zvyšnú časť plnky.
tou časťou plnky, ktorú sme si odložili, potrieme boky a ešte som si z nej trošku nechala na dozdobenie.
vrch pofŕkame čokoládovou polevou – ja som použila tmavú v sáčku a uložíme bonbóniky – na spodok som dala trochu polevy a “prilepila” na tortičku.
*Dobrú chuť*