ŠOPSKÝ ŠALÁT - origoš recept podľa babičky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

paradajky * pečené papriky * šalátová uhorka * cibuľa * petržlenová vňať * soľ * vínny ocot * olivový olej * sirene (bulharský ovčí slaný syr, možno ho nahradiť bielym slaným syrom balkánskeho typu, napr. feta)

POSTUP PŘÍPRAVY

Zabudnite na šopský šalát z reštaurácie, ten nie je pravý. V origináli totiž musia byť pečené papriky, inak to má úplne inú chuť a je to len miešaný šalát so syrom.
Len tak pre zaujímavosť Šopi sú niečo ako naši Záhoráci (tiež je o nich veľa vtipov) a žijú na okraji Sofie.

1. Cibuľu nakrájame na polkolieska a so soľou ju rukou v mise "pomačkáme", aby zmäkla a pustila trošku šťavy.
2. Do misy pridáme nakrájané paradajky, ...
3. ... nakrájané uhorky (určite uhorky nestrúhajte, ale nakrájajte) a ...
4. ... nakrájané pečené papriky, ktoré pripravíme podľa môjho predchádzajúceho receptu (Pečené papriky s cesnakom - delikatesa). Tento šalát je ozvláštnený práve pečenými paprikami, s obyčajnými to fakt nie je ono. Kto vyskúša, pochopí.
5. Ďalej do misy dáme posekanú čerstvú petržlenovú vňať - veľa a soľ. So soľou veľmi opatrne, lebo cibuľa je už osolená a syr, ktorý pridáme je tiež slaný.
6. Ešte ochutíme vínny octom, ...
7. ... olivovým olejom a všetko dobre premiešame.
8. Úplne na záver pridáme na vrch na malé kocky nakrájaný syr, resp. nahrubo nastrúhaný a máme hotovo. Takto to robila moja sofijská babička. Dobrú chuť!