Špaldové lokše
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
300g špaldovej hladkej múky (odporúčam zmiešať s obyčajnou múkou 1:1), 300g varených zemiakov, soľ
POSTUP PŘÍPRAVY
Taká zdravšia verzia lokší :o)
|
budeme potrebovať |
|
zemiaky na jemno postrúhať a s múkou vymiesiť cesto, mne sa nechcelo dobre spojiť, tak som pridala asi 6pl vody, záleží na zemiakoch aké sú, tiež som tam nemusela hneď vsypať celú múku, ale postupne prisypávať... |
|
cesto si rozdelíme na kúsky |
|
vyvaľkáme na pomúčenom podkalde na placky hrubé asi 2-3mm |
|
Alenku to veľmi bavilo, tak svojím valčekom vyvaľkala v podstate všetky:o) |
|
pečieme na suchej platni alebo panvici |
|
v recepte je písané, že sa majú najprv popichať nožom, no mňa mama učila, že sa majú takto nafúknuť aby sa aj vo vnútri pekne prepiekli |
|
hotové potrieme maslom |
|
vyskúšali sme aj s lekvárom (odporúča sa slivkový, ale my sme mali rajčinový)a makom, no mne osobne chutia na slano...boli celkom fajn, ale nabudúce zmiešam múku s obyčajnou 1:1 bo na môj kus boli moc špaldové, ale detičkám chutili, čo ma teší:o) |