Kuracie curry (neoriginál recept z indickej kuchyne)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

kuracie maso (vykostene stehna alebo prsia, cca 4ks) & cibula & 1 balenie pasirovanych paradajok (500ml) & slepaci bujon (cca 2 salky) & 1 smotana na varenie & 1 PL struhaneho cerstveho zazvoru alebo 0,5-1 CL suseneho & 2 PL korenia Garam masala (nizsie napisem recept,ked nekupite original zmes) & maslo & olej & sol & cierne korenie & citronova stava a cerstva koriandrova vnat (nemusia byt)

POSTUP PŘÍPRAVY

...nebudem frajerovat ziadnym original-super-frajerskym indickym nazvom,lebo toto je taka hatlanina (kazdopadne jej zaklad sa vola murgh makhani ,o),ale aj tak je to vyborne,takze kto ma rad korenistu indicku kuchynu, nech sa paci, skuste

Takze v prvom rade, zaklad je korenie Garam masala. Ked sa trosku posnazite, zozeniete ho aj v nasich obchodoch (dostala som avizo,ze zvyknu mat v Kauflande od Vitany alebo som videla v obchode so zdravou vyzivou - ale tam je bio,takze aj drahsie),ale keby ste ho nezohnali, dam vam zopar tipov ako si ho namiesat doma. Existuje nespocetne vela receptov na toto korenie a kazde je ine, ja som vybrala tieto 3 verzie,ktore su lahko namiesatelne aj u nas: I. 1 PL celeho cierneho korenia + 3 PL koriandru + 3-5ks semienok kardamonu + asi 2 cm kusok skorice (alebo necela CL mletej) II. 1 PL celeho cierneho korenia + 3 PL koriandru + 3-5ks semienok kardamonu + asi 2 cm kusok skorice (alebo mleta) + 1CL kminu + polovica bobkoveho listu + 1 klincek + 1CL mletej papriky (= tato verzia je moj vymysel ,-) III. 4 PL koriandru + 1 PL celeho kminu + 1PL celeho cierneho korenia + 1,5 CL suseneho zazvoru + 3/4 CL kardamonu (stacia zo 3 semienka, je extremne vyrazny, tak aby nepokazil celu zmes) + 3/4 CL klincekov + 3/4 CL skorice + 3/4 CL podrveneho bobkoveho listu.
Postup je pri vsetkych verziach rovnaky: vsetky korenia,ktore mame v celku, nie mlete (teda cele cierne korenie, kardamonove semienka, cely kmin, celu skoricu, klinceky a bobkovy list, podla verzie,ktoru ste si vybrali) chvilu ohrievame na hrubej panvici na MALOM ohni, kym nezacnu vonat. treba miesat. nechame vychladnut. Kardamonove semienka vylupneme (mozu sa v jedle varit aj cele,ale pozor,aby ste ich pred podavanim vybrali, keby sa vam stalo,ze donho zahryznete, budete velmi neprijemne prekvapeni vyraznou, ba priam nechutnou chutou). Vsetky cele korenia spolu zomelieme (ostane po nich silna vona,tak pozor aj na to, co pouzijete na mletie) alebo rozdrvime v maziari. zmiesame s ostatnymi sypkymi koreniami a skladujeme v dobre zavretom pohari.
Na 2PL oleja oprazime cibulu a ked pouzivame cerstvy zazvor,tak aj ten. pridame Garam masalu, premiesame, par sekund oprazime aj korenie a zalejeme pasirovanymi paradajkami, bujonom a ked chceme,mozeme ponornym mixerom premixovat. podla mna je to zbytocne. pridame smotanu na varenie a povarime,kym omacka trosku nezhustne. ked pouzijeme suseny zazvor, supneme ho tam.
V panvici roztopime maslo a pridame kocky kuracieho masa, miesame,kym sa maso zatiahne a este chvilu dusime. Vlozime do omacky a spolu varime,kym nie je maso hotove. hotove jedlo zjemnime cerstvym maslom, dosolime, ochutime mletych ciernym korenim a mozeme pridat par kvapiek citronovej stavy.
Podavame s ryzou a prip. aj s plackami čapati alebo chlebom naan. Naan sa mi piect nechcelo,ale čapati som narychlo urobila tak,ako som to odkukala od indickeho znameho: z celozrnnej muky, trosky soli a vody vypracujeme tuhsie,ale vlacne cesto. zabalime do folie a nechame chvilu v chladnicke. potom vyvalkame tenke placky (hrubka asi 2mm) a upecieme na hrubej platni alebo suchej panvici. hotove mozeme potriet maslom.