Gratinované zemiaky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Zemiaky, 0,4 dl smotana (33%, prípadne 10%) , 1 PL masla, syr, soľ, korenie, príp. mušk. oriešok

POSTUP PŘÍPRAVY

Zemiaky postrúhame na tenunké plátky na strúhadle, ktoré sa používa na krájanie uhoriek na uhork. šalát. Osolíme ich a premiešame, aby sa soľ dostala všade.. Zapekaciu misu vytrieme maslom, vložíme nastrúhané plátky zemiakov, a celé to zelejeme po okraj smotanou, ktorú sme osolili, okorenili. Navrch postrúhame syr a prikryjeme alobalom a dáme piecť cca 1 hodinu na 220´C. Krátko pred dokončením odokryť alobal, a nechať syr pripiecť.

Tieto zemiačky môžeme jesť buď samostatne, alebo ako prílohu k mäsu...
Tento recept som si priniesla z Rakúska (Grattin Kartoffel) , tam sme to často robievali, k tomu šalátik a večera bola hotová ...

Ak by sme chceli tieto zemiačky trošku obmeniť, môžeme k smotane pridať aj 2-3 stručky roztlačeneho cesnaku.

postrúhané osolené zemiaky
zaliate osolenou, okorenenou smotanou
+ postrúhame syr
hotovo - to je vôňa :-p