Hruškový koláč s plesňovým syrom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO: 200 g hladkej múky - 100 g masla - 1 vajce - 1 ČL soli / alebo 1 balík kúpeného cesta
VRCH: 2 hrušky - 100 g plesňového syra - 150 až 200 ml sladkej smotany - 2 vajcia - muškátový orech - čierne korenie - soľ
NÁČINIE: okrúhla forma na koláč - papier na pečenie - funkčná rúra

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento recept som okukala z môjho obľúbeného servra a na prvý pohľad ma zaujala kombinácia hrušiek s plesňovým syrom. Je to naozaj zaujímavé a vynikajúce. Vraj je to tradičné jedlo Francúzov, takže nejde o žiadnu novinku.

Ingrediencie - len 3 poznámky:
1. hrušky použite poriadne tvrdé, žiadne mäkké a príliš sladké maslovky, chuť má byť len jemne nasladlá,
2. syr sa odporúča s modrou plesňou, ale myslím, že aj Niva postačí,
3. smotanu som nakoniec použila obyčajnú 10%-nú na varenie, nech to nie je moc sladké. Pozor, neodporúčam použiť kyslú smotanu.
1. Maslo necháme mierne roztopiť (tak 15 sekúnd v mikrovlnke), pridáme ho k múke, do toho 1 vajíčko a soľ, pekne vypracujeme cesto. Toto cesto odporúčam aj na rôzne quiche alebo iné slané dobroty, po upečení je jemné a krehké.
2. Cesto vyvaľkáme. Okrúhlu formu vystelieme papierom na pečenie a na ten rozprestrieme cesto. Šikovným kuchárkam sa to iste podarí lepšie ako mne, ale tie doliepané okraje po upečení aj tak nevidno. ;o)))
3. Ďalej si prichystáme zálievku. Smotanu rozmiešame s 2 vajíčkami, okoreníme farebným alebo čiernym korením. Potom si nastrúhame muškátový orech - pomerne veľké množstvo, aj polovicu orieška. Muškátový orech je tu veľmi dôležitý, dodáva jedlu vynikajúcu chuť a arómu. Nesoľte, alebo ak, tak len trošku - syr je dosť slaný.
4. Dáme predhrievať rúru na 200 stupňov. Medzitým si ošúpeme hrušky a nakrájame ich na plátky. S hruškami robte až nakoniec, pretože by mohli zhnednúť.
5. Na cesto poukladáme hrušky a na tie rozmrvíme plesňový syr.
6. Zalejeme zálievkou a dáme piecť do predhriatej rúry (200 stupňov) na cca 25-30 minút.
7. Hotovo. Je to super s vínkom. Veru, aj ja som si cucla, kým môj drobček spinkal. Dobrú chuť!