Hustá hrachová polievka so syrovými haluškami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Halušky: 2 vajcia, 3 PL strúhanky, 5 PL strúhaného syra, olej na smaženie__Polievka: 1 l vody, 300g mrazeného hrášku, 250 ml smotany na varenie, 100 g syra (ja som použila nastrúhaný tvrdý, pretože ho máme veľa a treba zúžitkovať), 2 PL kukuričného/zemiakového škrobu, 2-3 ČL cesnakovej pasty, soľ__Na ozdobu: syrové halušky, strúhaný syr, sušený petržlen, čerstvé bylinky... podľa fantázie

POSTUP PŘÍPRAVY

Recept, ktorý je výborný a veľmi sýty, takže kľudne postačí ako ľahší obed alebo teplá večera. Pripravíme si halušky. Vajcia, strúhanku a syr spolu vyšľaháme a necháme pár minút postáť, aby strúhanka nasiakla vajíčkom a hmota sa spojila. Varíme v horúcej vode ako klasické halušky niekoľko minút. Potom uvarené halušky osmažíme na panvici s rozohriatym olejom dozlatova. Pripravíme si polievku. Liter vody dáme variť spolu s hráškom. Keď voda vrie, stíšime plameň a hrášok poriadne roztlačíme takmer na pyré(je to zdĺhavé a po čase aj namáhavé tak odporúčam radšej dať bokom z ohňa, mierne vychladnúť a rozmixujovať ponorným mixérom-nie však na hladkú kašu, kúsky hrášku sú v polievke výborné-a potom opäť postaviť na oheň). Do polievky pridáme 250 ml smotany na varenie a miešame. Ochutíme cesnakovou pastou, prípadne soľou, ale mierne, pretože slanú chuť dodá aj syr, ktorý pridáme neskôr. Polievku zahustíme škrobom (ak je treba, nemusíte) a pridáme syr. Miešame, kým sa všetko pekne nespojí. Polievku podávame so syrovými haluškami, ozdobenú syrom, petržlenom a.i. Dobrú chuť!