Orechové kocky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na 1 PLÁT - 7 bielkov (220g), 175g kryš. cukru, 130g ml. orechov, 17g strúhanky, 1 KL maizeny, PLNKA - 4dl mlieka, 40g vanilkového pudingu, 2 vanilkové cukre, 200g kryš. cukru, 100g ml. orechov, 100ml umu (ja som dala amareto), 400g masla, 250g gaštanového pyré, POLEVA - hotová Oetker

POSTUP PŘÍPRAVY

Včera som dostala od maminy veľa bielok a robiť kokosky ani nič podobné sa mi nechcelo a keďže som u nej našla recept z bielkov, rozhodla som sa, že ho vyskúšam. V pôvodnom recepte sú mleté oriešky, ja som použila vlašské a robila som z dvojitej dávky. V pôvodnom recepte je jeden plát, ktorý sa rozkrojí a plní, ale keďže tých bielok bolo dosť, urobila som pláty dva. Plnka je na dva pláty, pyré som doň pridala, v recepte nebolo.

Bielka so štipkou soli vyšľaháme do tuha.
Po troškách pridávame cukor, prešľaháme a ...
...vmiešame orechy zmiešané so strúhankou a maizenou, prešľaháme na malých otáčkach.
Cesto rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme na 180 st. cca 8 - 10 minút do ružova, piekla som v horkovzdušnej.
Upečené cesto. Postup opakujeme ešte raz, aby sme mali dva pláty. Inak cesto je nízke, takže z tej polovičnej dávky toho nie je veľa.
Do dvoch tretín mlieka pridáme cukry a dáme variť. Keď začne vrieť, vlejeme zvyšné mlieko s pudingom a uvaríme na hustý krém.
Do pudingu pridáme orechy, amareto (um), schladíme a pridáme maslo a gaštanové pyré, vyšľaháme. Plnky sa mi zdá dosť, možno by stačil puding z polovičnej dávky, možno aj menej masla, nabudúce vyskúšam a potom napíšem.
Krém natrieme na prvý plát, nedala som všetok, niečo som si nechala na vrch a zdalo sa mi, že je toho dosť.
Priklopím druhým plátom a stiahnem papier.
Medzitým si na hotovú polevu nalejem vriacu vodu a nechám ju rozpustiť.
Na vrch plátu dám tiež troška plnky, ale nie nahrubo, zvyšnú plnku som dala do kelímka a do mrazničky, ale môžu sa ňou ozdobiť ešte hotové kocky.
Vrch dozdobíme polevou, chcela som inak, ale odstrihla som príliš veľký rožtek na poleve a tak som to zakamuflovala s vidličkou, na doma dobré. Dáme stuhnúť do chladu, dala som na balkón, ale keďže už nemrzne, krájala som ich ešte dosť mäkké, čo bolo stuhnuté, je tá poleva...ale už som nemohla vydržať.
Hotovo, ochutnávka dopadla nad očakávanie a šup s plechom na balkón, nech to poriadne stuhne.
Pre Ľubku na ukážku.