*♥*Talianske slané palacinky*♥*



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na palacinky: 3 dl mlieka, 2 vajcia, 2 dl vody, 1 dl oleja, 220 g múky (polohrubá - len na tieto palacinky, inak hladká), 1/2 čL soli, *******Na plnku: 250 g špenátu (mrazený v kockách al. čerstvý), 20 g masla, 2 PL olivového oleja, 1 cibuľa, 4 - 5 strúčikov cesnaku, 150 g šampiňónov, 1 vajíčko, 250 g tvarohu, 100 g mozzarelly, 3 PL nivy (postrúhať), podľa chuti soľ, mleté čierne korenie, štipka strúhaného muškátového orieška, podľa chuti talianske bylinky (oregano, bazalka), 1/2 čL rasce drvenej, podľa chuti sójová omáčka,******** Na zapekaciu omáčku: 100 g nivy, kúsok masla, niekoľko (4 ) PL mlieka, 1 dl sladkej smotany al. smotana na varenie******* Na posypanie: 2 PL parmezánu al. grana padano,

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento recept je zo starého časopisu, jedlo vyskúšané a overené už mnohokrát, zaradené do kategórie "bezmäsité" a ešte do kategórie "mňamky". Mňamky chutia aj mäsožravcom ( mäsojedom?, mäsojedákom? ).

Pripravíme cesto na palacinky - ale použijeme polohrubú múku (na rozdiel od klasických palaciniek)
Bežným spôsobom pripravíme 8 ks palaciniek, ale robíme ich hrubšie ako obvykle.
Hotové. (zvyšné cesto môžeme zriediť, prípadne i osladiť a na raňajky dorobíme palacinky nasladko).
Pripravíme suroviny na plnku
Na oleji orestujeme cibuľu, prihodíme šampiňóny pokrájané na plátky a restujeme spolu
pridáme drvenú rascu, mčk, soľ, poriadne zamiešame a prikryté dusíme.
Medzitým dáme do MW rozmraziť a povariť špenát a vyžmýkame z neho vodu. (Ak robíme z čerstvého špenátu, najprv ho pokrájame a trocha podusíme na masle alebo oleji ). Udusené šampiňóny necháme vychladnúť, pridáme k nim štipku postrúhaného muškátového orieška, špenát, tvaroh, postrúhanú nivu a mozzarellu. Primiešame ešte surové vajce, prichutíme prelisovaným cesnakom,
talianskymi bylinkami a sójovou omáčkou.
Zapekaciu misu vymastíme maslom
Na každú palacinku dáme cca 2 kopcovité lyžice plnky,
pevne zvinieme a ukladáme do vytretej misy tesne vedľa seba (spojom nadol)
Pripravíme si zapekaciu omáčku - nivu s maslom roztlačíme vidličkou, prilejeme mlieko a smotanu, dobre rozmiešame a ochutíme bylinkami (bazalka, oregano, resp. talianske bylinky).
Palacinky polejeme zapekacou omáčkou
a šupneme ich do vyhriatej rúry (200°C) so zapnutým ventilátorom.
Keď omáčka začne vrieť, palacinky jemne posypeme strúhaným parmezánom a zapekáme už len asi minútku.
v priečnom reze... A už len dodávam, že sú veľmi sýte.