Jednoduché žemličky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

300 g hladkej múky, 2PL oleja, 20 g droždia, mlieko, 1/2 ČL soli, 1 ČL cukru

POSTUP PŘÍPRAVY

Z trochy mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Do misky dáme múku, soľ, olej, kvások a podľa potreby mlieko, aby cesto bolo stredne tuhé. Dobre vymiesime a chvíľu necháme odpočívať, potom presunieme na dosku a rozvaľkáme. Nakrájame na štvorce (jednoduchšie, než vykrajovať kolieska) a poukladáme na plech s papierom na pečenie. Pod utierkou necháme dokysnúť, zľahka potrieme vodou, posypeme čím chceme - sezam, ľanové semienka, hrubá soľ, rasca. Upečieme cca pri 170 - 180 st.C.

z tohto množstva surovín vyjde cca 16 malých žemličiek..