Švédska torta z IKEA



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

KORPUS: 150 g lieskových orieškov - 3 vajcia - 1 vanilkový cukor - 80 až 100 g kryštálového cukru podľa chuti *** VRCHNÁ ČASŤ: 300 g čokoládových cukríkov s karamelom v strede - 50 g práškového cukru - 1 šľahačková 33%-ná smotana - 1 vanilkový cukor - 3 PL kakaa - želatína *** NÁČINIE: okrúhla tortová forma s priemerom 26 cm - mlynček na orechy (ak nemáte, použite strúhadlo) - papier na pečenie - funkčná rúra a chladnička

POSTUP PŘÍPRAVY

Milé maminky, dnes sme oslavovali s mojím drahým výročie nášho zoznámenia a to bola extra špeciálna príležitosť pre túto tortu. Predávajú ju obchodnom dome IKEA a ja som sa do nej na prvé zahryznutie "zamilovala" tak silno, že som kade-tade špílala po recepte až dovtedy, kým som ho nenašla. Ak chodíte do IKEA, tak iste viete, o ktorú tortu ide, a ak nie - vrele odporúčam, je úžasne čokoládová s orieškovým cestom.

Ingrediencie: viď vyššie. Najlepšie je použiť pravé IKEA cukríky, ktoré sa volajú Daims. Sú to také okrúhle karamelky v čokoláde. Ja som použila iné, lebo som stíhala akurát tak normálny obchod. A tiež - na obrázku sú 2 smotany, ale stačí použiť jednu.
1. Najprv rozomelieme lieskové oriešky na jemnú múčku. Mne zlyhal mlynček, tak som ich strúhala na jemnom strúhadle po jednom... ale nebolo to také strašné, ako to znie ;o).
2. Do orieškov vmiešame 3 vajcia, vanilkový cukor a kryštálový cukor. Vymiešame na hladké cesto.
3. Okrúhlu tortovú formu 26 cm vystelieme papierom na pečenie a rovnomerne na ňu nalejeme cesto.
4. V rúre predhriatej na 200 stupňov pečieme približne 25 minút. Potom upečený korpus necháme úplne vychladnúť.
5. Kým korpus pekne chladne, pripravíme si vrchnú časť. Cukríky nahrubo nasekáme.
6. Želatínu pripravíme v troške smotany podľa návodu. Ja som použila 3 plátky, ak máte inú, tak cca polovicu sáčka. Zmiešame ju so zvyšnou smotanou, 3 PL kakaa, práškovým cukrom, vanilkovým cukrom a nasekanými cukríkmi. Túto hmotu nalejeme na vychladený korpus. Alternatívne sa dá použiť aj iný postup - namiesto zahusťovania želatínou smotanu jednoducho vyšľaháte do pevnej hmoty. Ako chcete. Mne prišlo jednoduchšie toto.
7. Tortu necháme na pár chodín v chladničke vychladiť a stuhnúť. Potom ju husto poprášime kakaom (nemusí byť, originál taký nie je... ale podľa mňa je to lepšie).
8. Finito. Možno nie je úplne ako originál, ale chutí podobne - najmä to super orieškové cesto a vrch z cukríkov... tortička má byť naschvál tenučká, taká severská. Dnes som si za ňu po obede vyslúžila veľkú pochvalu a pusu. Dobrú chuť!