Pletienky s cesnakovým vrchom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

250g hladkej muky, 250g celozrnnej psenicnej muky, 20g drozdia, 300ml vody, 2PL oleja, 1CL soli, stipku cukru NA POTRETIE: 5PL oleja, 2 struciky cesnaku, sol podla chuti

POSTUP PŘÍPRAVY

suroviny na cesto dame zmiesit do pekarnicky. Ja to podla vyborneho napadu Evky (leskot) robim tak, ze po vymieseni pekarnicku vypnem zo zastrcky, neotvaram ju uz a cesto necham hodinu vykysnut- rozdiel medzi tym ci pekaren bola zapnuta, alebo vypnuta som nezbadala. Dalej v obr. postupe:

vykysnute cesto si rozdelime na 8 rovnakych bochnickov- budeme mat 8 pletienok. Kazdy bochnicek este rozdelime na 3 rovnake kusky, a kazdy vysulame do hadika
z troch hadikov upletieme klasickym sposobom vrkocik a konce pospajame, cim nam vzniknu taketo male vianocky :-)
podobne spracujeme aj ostatnych 7 bochnickov. Na 2 plechy si dame papier na pecenie, trocha ho potrieme olejom, a ulozime na kazdy plech po 4 pletienky, a kazdu potrieme zmesou oleja, prelisovaneho cesnaku a soli podla chuti- neminieme cely olej, este budeme potierat po vytiahnuti z rury. Olejom potrete pletienky prikryjeme utierkou a nechame kysnut aspon hodinu- mozte porovnat ako pletienky za ten cas narastli- preto cas na kysnutie neskracujte, celozrnna muka potrebuje dlhsi cas na nakysnutie, aby potom bolo pecivko chutne
pletienky pred nakysnutim....tie vpravo uz kysli asi 20 minut, tie vlavo su akurat upletene
tu uz su pletienky upecene- pri 200 stupnoch asi 15 minut. Po vytiahnuti este horuce znova potrieme olejom. Dobru chut!