Fantiastický šťavnatý mrkvovo-mandľovo-orieškový koláčik s citronovou polevou - bez tuku a takmer bez múky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

5vajec, 200g cukru/dala som trstinový/, štipka soli, 0,5CL škorice, 0,5CL mletý klinček/nemala som, namočila som kus na noc dopredu do rumu :)/, 2cl griotky alebo rumu, 200g mrkvy, 50g zemiakového alebo kukuričného škrobu, 1CL PDP, 120g mletých mandlí, 120g mletých orieškov -alebo pomer podla chuti, 50g strúhanky /ja som dala bezlepkovú/ Pre bezlepkáčov ešte plus 1CL guargumy a 1CL jablčnej vlákniny NA POLEVU:: 100g práškového cukru, 2PL citrónovej šťavy alebo rumu alebo griotky

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento osviezujuci kolacik Vam vydrzi pekne stavnaty aj na treti den - ak dovtedy z neho nieco zostane :) Pečieme v tortovej forme s priemerom 24cm alebo 26cm. Mandle pred pomletim tiez na sucho oprazim - su potom aromaticejsie. Ostatne viď.v postupe :)

Formu vyložíme papierom a okraje ľahko vymažeme.
Aby cesto nevytieklo nahodou z formy, davam papier vzdy tak, ze si ho vystrihnem zhruba na velkost formy a formu zavriem spolu s papierom. Vycnievajuci papier odstrihnem.
Vajicka rozdelime na bielky a zltky. Zltky vymiesame so 100g cukru do penista, pridame sol, skoricu, klincek a rum/griotku/. Zmiesame skorb s praskom do peciva, s mandlami, orieskami, struhankou a pridame ku zltkovej mase. Ocistenu a jemne nastruhanu mrkvu tiez primiesame. Vznikne nam takato husta masa.
Z bielkov so zvysnym 100g cukru vyslahame pevny sneh. Zlahka po castiach primiesame k mrkvovej mase.
Cesto dame do formy a pecieme pri 200C ca.45 minut. Skusame ihlou. Nechame na mriezke vychladnut.
Povychladnuti zmiesame na polevu praskovy cukor s citronovou stavou /rumom, griotkou/ a dame na kolac. Mne uz kusocek chybal - museli sme ho okostovat este teply :)
No a uz hotovy kolacik.