Marlenka podľa MMB



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na cesto: 100 g masla, 2PL medu, 250 g cukru, 1 KL octu, 1 PL jedlej sódy, 2 vajíčka a 600g hladkej múky.Na krém: 250 g masla , 1 sladené kondenzované mlieko uvariť v plechovke, 2 karamelové pudingy uvariť v 700ml mlieka.mleté orechy a rum na dochutenie :)

POSTUP PŘÍPRAVY

Recept aj postup som skombinovala podľa receptikov a rad z MMB ...tu je len prehľadnejsí postup a rada: karamelový puding by som zamenila za smotanový alebo mandlový, aby sa viac podobalo originálu. Do cesta by som pridala 1 lyžicu preosiateho kakaa, aby bol väčší kontrast medzi cestom a plnkou :) Raz skúsim aj takto :)

V hrnci si na ohni rozpustíme maslo s cukrom a medom. Ked začne bublať, pridáme sodu zmiešanú s octom a ked pobuble, pridame dve vajíčka a uvedieme do varu. Vznikne pena a tu len krátko povaríme ( stále miešame). Odstavíme z ohňa a vmiešavame múku. Pouzila som robot s metličkami na tuhé cesto. Bude to husté, tak si vyklopte masu na dosku a poriadne spojte. Mne s tym pomáhal tatinko. Pekne to odvážil a podelil na 6 častí. (siedma vznikne z orezov)
Každú kôpku je potrebné vyvaľkať na tenúčko a potom pomocou formy vykrojiť. Orez starostlivo ukladaje!
Vyvaľkaný oval položíte na mastný papier a pečiete 2-3 minútky na 175 st. Davajte pozor, ide to rýchlo. Nechajte pláty prechladiť. Určite nepečte dlhšie!!!!!
Orez spojte dokopy- pôjde to ťažko, ale dá sa a upečte. Potom ho nastrúhate, takže si nerobte starosti s jeho tvarom :)) Cesto je vynikajúce - medovej chudi, deti mi ho chodili olupovať :))
Hotové pláty potierajte krémom, nemusí ho tam byt veľmi veľa, tak akurvát :)) Pláty potrite rumum alebo likérom mliečnej konzistencie :)
Krém je jednoduchý. Den pred si uvarte salko. Pripravte si puding 700ml mleika a 2 pudingy bez curku uvariť na hustú kašu. Neustále premiešavať až do vychladnutia, aby nevznikla koža a následne hrudky! Potom do studeného pudingu vmiešajte maslo a salko. Použite mixér, aby bol krem hladký :)
Pospájané pláty vytvoria velikú toru, ktorú potrite krémom a posypte posledným - nastrúhaným plátom, ktorý zmiešate s mletými orechami. Ozdobte čokoládou....
Tortu zabalte a dajte do chladničky aspon na pár hodín :)
Marlenka na narodeninový spôsob ...táto je s pridaním kakaa a plnka so smotanovým pudingom
kakaová
oriešková a kakaová