Chlebová pletenka so syrom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500 g hladkej múky T-650, lyžička soli, 2 lyžice olivového oleja, 170 ml studenej vody, *kvások: 2 dl teplej vody, 1 kocka droždia, 1 lyžička cukru***cca 130-150 g syra s modrou plesňou – ja som použila Nivu

POSTUP PŘÍPRAVY

Chlebík s chrumkavou kôrkou a vláčnou striedkou, výborne sa hodí ku grilovanej zelenine, mäsu, zeleninovým šalátom.... V recepte sa odporúčajú aj iné variácie - stačí pridať do cesta k syru ešte 200 g anglickej slaniny - ja som to chcela vyskúšať najprv bez nej, olivy, bazalka, červená cibuľa a miesto Nivy môžete použiť aj iné, u nás bežne dostupné syry s modrou plesňou, napr. Roquefort, modrý Encián, Gorgonzola. Ak sa ho rozhodnete upiecť, verím, že s výsledkom budete spokojní. Cesto si môžete pripraviť aj v domácej pekárničke.

Pripravíme si kvások: v teplej vode rozmrvíme droždie, pridáme cukor, premiešame a necháme postáť aspoň 10 min. Múku preosejeme,
pridáme soľ (stačí rovná lyžička, do cesta pôjde ešte syr, len ja som použila plochú lyžičku, preto je viac navŕšená), premiešame
v strede si urobíme priestor na kvások,
vodu,
olej, najprv to zmiešame varechou,
potom domiesime hnetacími hákmi, alebo si naolejujte trochu ruku a domieste ručne v mise.
Varechou ešte z každej strany podoberieme cesto a vytvarujeme v strede misy do bochníka– to robím stále, takto ma učila maminka, aby z cesta zbytočne neunikal vzduch,
poprášime múkou a necháme kysnúť cca 75 min.
Vykysnuté cesto
preložíme na pomúčenú dosku,
prevrátime ho,
rozvaľkáme,
nakrájame syr na menšie kúsky, nabudúce skúsim pridať trochu aj z tvrdého syra,
cesto preložíme od seba k stredu,
potom preložíme vrchnú časť,
zľava do stredu
a ešte preložíme sprava, ako keď skladáme lístkové cesto.
Chytíme ako bochník
a miesime, aby sa syr rovnomerne rozložil po celom ceste. Podsypávajte múkou len vtedy, keď sa cesto lepí na dosku, ale jemne.
Rozdelíme na tri rovnaké časti, ak by sa cesto veľmi lepilo, nechajte ho chvíľku postáť
vyšúľame z každej asi 35 cm šúľok, podľa potreby podsypávajte múkou (je lepšie, keď je cesto lepivé, striedka bude viac jemnejšia a viac nadýchaná)
na jednom konci ich spojíme dokopy
a upletieme vrkoč.
Pletenku preložíme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie, po bokoch dlaňami postláčame k stredu, nech je radšej vyššia (to isté urobíme ešte raz - niekedy v prostriedku kysnutia) Zapneme rúru na 190° C, plech si môžete položiť na vrch rúry a necháme ešte podkysnúť cca 30 min.
Potom ju celú dvakrát potrieme vodou, aj po bokoch, aj keď bude voda stekať po stranách, to vôbece nevadí, práve naopak, pofŕkajte ešte vodu po papieri a pečieme najprv 10 min. na 190° C, potom znížime teplotu na 185° a pečieme ešte nejakých 20 min. do zlatohneda.
chlebík máme upečený, necháme ho vychladnúť na mriežke, alebo na rohu plechu.
...úžasne vonia a chutí vynikajúco...
Po vychladnutí nakrájame a môžeme ochutnávať. Nám veľmi chutil natretý s maslom, k tomu mlieko, nič viac sme k tomu nepotrebovali.
...striedka chlebíka... *Dobrú chuť*
Alebo si ho upečte ako klasický chlebík, bez syra, ako pletenku, alebo si ho vytvarujte do bochníka, nechajte aspoň 20 min. kysnúť ešte na plechu na papieri, urobte zárezy, alebo bez, poriadne potrite vodou, vodu pofŕkajte aj po papieri. Pečieme pri teplote cca 190° C približne 30-35 min.
Chlebík nie je veľmi vysoký, mal málinko cez 7 cm na výšku cez prostriedok, ale je výborný aj na druhý deň a nemrví sa.
....striedka....