Praclíky originál "Laugenbrezel"



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500 g hladkej múky polosvetlej (chlebovej), 250 ml vlažnej vody, 30 g čerstvého droždia, pol lyžičky cukru, lyžička cukru, 4 vrecúška sódy bikarbóny (60 g), hrubozrná soľ

POSTUP PŘÍPRAVY

Toto je recept na pravé praclíky, ktoré sú obľúbené v Nemecku či Rakúsku, najlepšie chutia s pivom a s obatzdou, čo je pikantná a aromatická nátierka s plesnivého syra.\\\\\\\\r\\\\\\\\nDo pekárničky vložíme vodu, rozdrobené droždie, cukor, múku a soľ. Nastavíme program "CESTO". Nakysnuté cesto vyberieme, premiesime a rozdelíme na 12 menších častí, prípadne na 6 častí, ak chceme formovať väčšie praclíky. Jednotlivé kúsky vyváľame na min. 40 cm dlhé valčeky z ktorých formujeme praclíky. \\\\\\\\r\\\\\\\\nPotom si pripravíme roztok sódy bikarbóny. Do hrnca nalejeme 1 liter vody, vysypeme 4 vrecúška sódy bikarbóny a necháme zovrieť. Potom plyn stiahneme a do roztoku postupne ponárame na 1 minútu praclíky. Necháme odkvapkať. Rúru predhrejeme na 220 C. Praclíky poukladáme na dobre vymastený plech, na najhrubšej časti praclíka urobíme zárez s ostrým nožom (kvôli vytvoreniu špecifického tmavobieleho sfarbenia praclíka) a posypeme hrubou soľou. Pečieme cca 22 až 25 min, do stmavnutia praclíkov.

Všetky ingrediencie okrem sódy bikarbóny a hrubej soli vložíme v štandardnom poradí do pekárničky a nastavíme program "Cesto". Hotové cesto vyberieme, premiesime a rozdelíme na 12 menších (ak chceme mini praclíky) alebo na 6 väčších častí. Ja som trošku experimentovala s veľkosťou - najprv som cesto rozdelila na 11 menších častí ale nakoniec som skúšala formovať aj väčšie praclíky, takže nakoniec ich bolo 8 kusov.
Takto formujeme praclíky. Najprv si vyváľame dlhý valček - minimálne 30-40 cm pri menších praclíkoch a cca 50-60 cm pri väčších. Krok 1 - konce ohneme smerom k sebe...
...konce prekrížime...
...pretočíme tak a konce prilepíme - koniec sa po pretočení vráti na tú stranu odkiaľ prišiel. Čiže ľavý koniec vľavo a pravý vpravo.
Takto vyzerajú vyformované praclíky.
Do hrnca nalejeme 1 liter vody, vysypeme do nej 4 vrecúška sódy bikarbóny a necháme zovrieť. Potom plyn trošku stiahneme, aby voda nekypela.
Praclíky pomocou obracačky opatrne kladieme do vody.
Praclík bude plávať na hladine, takže pomocou obracačky ho jemne pritlačíme, aby bol ponorený. Takto ponorený ho necháme vo vode asi minútu. Potom vytiahneme, položíme na čistú utierku odkvapkať. Kým tento postup zopakujeme so všetkými praclíkmi, predhrejeme si rúru na 220 C, teplovzdušnú na 200 C.
Plech vymastíme maslom. Odkvapkané praclíky prenesieme na plech, do hornej časti praclíka, prípadne aj na ďalších miestach urobíme zárezy ostrým nožom a zárezy mierne roztiahneme. Po upečení ostane cesto v záreze biele, čo je typické pre tieto praclíky. Praclíky posypeme hrubou soľou a dáme piecť do vyhriatej rúry na 22-25 min, kým nestmavnú.
A takto vyzerajú upečené praclíky.