Mini-zákusky Petit Fours



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO: 250 g polohrubej múky * 250 g práškového cukru * 200 ml oleja * 200 ml mlieka * 1 prášok do pečiva * 5 vajec * kakaový prášok * DOZDOBENIE: punčová poleva v prášku * červená marmeláda * marcipánové ozdoby * papierové košíčky

POSTUP PŘÍPRAVY

Dievčence, týmito drobnými zákuštekmi som ohúrila celé pozvané osadenstvo na krstiny. Bolo s nimi trocha viac práce, ale výsledný efekt bol špičkový a stál za to. Jedná sa o dve cestá, jedno žlté, druhé kakaové, zlepené marmeládou, nakrájané na drobné kocky alebo obdĺžničky, poliate punčovou polevou alebo obalené v hustej poleve, dozdobené podľa fantázie.

1. Cesto: žĺtky vymiešajte dohladka s práškovým cukrom a olejom, potom primiešavajte múku s mliekom a práškom do pečiva a na záver pridajte sneh z bielkov. Cesto rozdeľte na dve časti, do jednej dajte kakao v prášku, dobre vymiešajte a na mastnom papieri upečte. Každé cesto hneď po upečení jemne zaťažte, aby bol povrch rovný, aby neboli na upečenom pláte hrbolčeky, nevyzeralo by to po nakrájaní pekne. Keď oba pláty upečiete, položte ich na seba aj s papierom na pečenie, jemne zaťažte a nechajte vychladnúť. Potom stiahnite dole mastný papier, spodné cesto potrite redším džemom alebo marmeládou,
2. prikryte druhým plátom, okraje zarovnajte,
3. a nakrájajte úhľadné, snažte sa krájať rovnako veľké štvorčeky alebo obdĺžničky.
4. Zákušteky obaľujte alebo polievajte punčovou polevou (alebo akou chcete, ja som všetko ladila do ružova :-) ), ozdobte marcipánovými ozdôbkami
5. a nechajte zaschnúť.
6. Z uvedenej dávky mi vyšlo asi 80 drobných zákuskov. Skladujte v uzatvárateľnej dóze.
7. Zožala som s nimi úspech, vyzerali perfektne na poschodovej mise. Recept je jednoduchý, ale časovo je to náročnejší múčnik, naozaj iba na slávnostnejšie príležitosti.