Hrnčekové žemľové knedle



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 hrnčeky hrubej múky, 1 lyžička kypr.prášku, 2 žemle alebo rožky, 2 vajcia, 1 hrnček mlieka, štipka soli a tuk na vymastenie hrnčekov, 4 štrvťlitrové hrnčeky ja som tento krát cesto dala do srnčieho chrbta do ktorého som použila dvojitú dávku

POSTUP PŘÍPRAVY

1. V mise zmiešame múku s PDP a na kocky pokrájané žemle alebo rožky. Pridáme v mlieku rozmiešané žltky, posolíme a vypracujeme cesto.
2. Cesto zľahčíme tuhým snehom z bielkov a plníme ním 4 štvrťlitrové hrnčeky dobre vymastené tukom, a to iba do dvoch trtín, pretože pri varení cesto zväčší svoj objem
3. Hrnčeky vložíme do väčšieho hrnca s vodou, ktorá by mala siahať asi do ich polovice a prikrijeme.
4. varíme asi 30 minút, potom do stredu pichneme špajdlu či je suchá ak áno knedle sú uvarené.
5. krájame na plátky a podávame ako prílohu k mäsu a omáčkam.

v srnčiom chrbte
po vyklopení