Fantastické slané zapekané palacinky (s univerzálnou omáčkou)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na palacinky: hladka muka, vajicka, mlieko, stipka soli, trosku oleja Na omacku: konzerva sekanych paradajok, cibula (por) - nemusi byt, cesnak, susene bylinky (oregano, bazalka, tymian, co mate radi), sol, stipka cukru, mlete cierne korenie, cerstve sampinony Na oblozenie: sunka, tvrdy syr, rozmrazeny gulickovy spenat (nemusi byt)

POSTUP PŘÍPRAVY

Ja viem,ze sunka nepatri ku bezmasitym jedlam (na rozdiel od parkov a spekaciek), ale neviem kde inde to zaradit, tak mi to, prosim, prepacte.

Palacinky si pripravime ako mame radi. Upozornujem,bez cukru!!! Rada by som vam poskytla recept na tie moje,ale je to neuskutocnitelne,lebo ich robim vzdy od oka, vzdy ine,riedim a zahustujem "za pochodu" podla toho,ako sa spravaju prve odvazne. Dnes som mala cesto trosku pehave, pridala som v ramci zdravsieho stravovania trosku celozrnnej muky :-p
Z odpocinuteho cesta napecieme trosku hrubsie palacinky. Moj vecny problem...neviem odhadnut mnozstvo,takze u nas budu palacinky asi aj na veceru a este zamrazim ;o)
Pocas pecenia palaciniek si pripravime omacku. Inak odporucam aj ako dobry zaklad na pizzu alebo cestoviny. Na troske oleja si na cibulke alebo pore alebo nicom ako ja (gazdina ako vysita - zabudla som kupit ,o) trosku opecieme nakrajane sampinony. Pridame k nim konzervu paradajok, ochutime cesnakom (cerstvym alebo susenym), bylinkami, troskou soli, cukru, cier.korenia...no ako nas len napadne. Prikryte dusime,kym nie su hubicky napoly hotove.
Potom nechame z odokrytej omacky odparit nadbytocnu tekutinu a uvarime za obcasneho miesania hustejsiu omacku. Odstavime. Netrva to ani velmi dlho.... hlavne ked popri tom peciete palacinky ;o)
No a ideme plnit: na palacinku dame za lyzicu omacky, rozmrazeny listovy spenat (jasne,ze som popri tolkej aktivite zabudla ten moj rozmrazit,tak som ho narychlo predvarila v horucej vode, scedila a vyzmykala ;o) posypeme troskou syra (alebo smarime platkovy), prikryjeme sunkou a pokusime sa to aspon ako-tak provizorne zabalit. mozeme prekladat na 1/4-ky,ale ono to uplne staci,ked sa trosku prekryju konce.
Naukladame do jemne poolejovanej zapekacej nadoby (co je u mna vrchnak od jenskeho skla). Tu vidite,ze tie moje palacinky nie su nijak ukazkovo zabalene,ale tak oni su tam aj tak len tak pro-forma, hlavne,aby bolo vela,vela,vela naplne :-p
Posypeme syrom a dame zapiect na par minut do vyhriatej rury (200-220 stupnov,neviem kolko minut) alebo pod gril, kym sa syr nerozpusti a ked ho mame dost,aby zakryl palacinky, moze aj zozlatnut. moj nemal narok,lebo by tie nezakryte casti palaciniek zhoreli na uhliky :o)
No a to je asi tak vsetko. Ani nemusim pisat,ze si to mate naplnit cim len chcete, nam chuti takto. Ale s kuracim maskom bude tiez dobre :-p Jo a v sulade so zdravym stravovanim si k palacinkam pripravte nejaky dobry zeleninovy salat.