Moje zaručene vydarené kysnuté cesto

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1kg hladkej alebo polohrubej múky,3,5dcl oleja,1 van.cukor,1 kocka droždia,500ml mlieka,3 vajcia,1KLsoli,3 PL cukru,1 prášok do pečiva

POSTUP PŘÍPRAVY

Postupujeme ako s klasickým kysnutým cestom:kvások zapracujeme do múky...Ak robíte nasladko,stačí menej cukru.Cesto nenechávať kysnúť!Hneď po zamiesení s ním pracovať.Z tejto dávky robím závin,buchty,osie hniezda...
Na osie hniezda si vy vaľkám cesto,ktoré natriem plnkou:maslo alebo HERA,škorica,kr. cukor,mleté orechy,trochu mlieka.Zavineme a krájame kolieska,ktoré na plechu necháme podkysnúť.Pred dopečením potrieť:mlieko,kr.cukor.Ešte chvíľku piecť.
Obmena:Bryndzovník
Z 2/3cesta urobím buchty plnené lekvárom alebo podusenou kyslou kapustou na slaninke s klobáskou(dobré je aj pridať zopár uvarených zemiakov)
.Z tretej časti cesta rob´m bryndzovník.Cesto rozdelím na dve časti.Jednu vyvaľkám na vymastený plech a naň dám plnku:4-5 uvarených zemiakov popučiť a zmiešať s 500g bryndze,korením čubrica(KOTANY-balkánske korenie).
POZOR!Cesto vymiesiť a hneď s ním pracovať.Kysnúť bude až na plechu.