Plnený kapustný list ( po východňarsky HOLUBKY )



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

ryža, mleté mäso, kapusta, paradajkový pretlak, soľ´, korenie, ocot, olej, cibuľa, červená sladká paprika mletá,bravčová masť.

POSTUP PŘÍPRAVY

Vyhrnúť si rukávy a poďme na to :-D

Ryžu uvaríme vo vode do prvého zovretia. Prelejem a opláchne ryžu v studenej vode . Necháme odkvapkať a vychladnúť.
Pripravíme si aj cibuľkou, ktorú popražíme na masti s troškou červenej papriky. Uvarenú ryžu zmiešame s mletým mäskom ( ja som miešal v pomere 1:1 ), soľou, čiernym korením a opraženou cibuľkou s červenou paprikou. Dobre to zmiešame aby nám vznikla tvárna hmota. Ja som tam pridal aj paradajkový pretlak asi 1 dl, aby to bolo vláčnejšie (ale nemusí sa tam pretlak dávať).
Kapustu, najlepšie je vyberaná s tenkými listami ( lepšie sa bude baliť zmes do listu ), sa obvarí vo vriacej vode, kde som pridal ocot a olej ( ocot na zmäkčenie kapustného listu). Vyberáme ju z hrnca keď sa už dá oddeľovať.
Malé lístočky ktoré nám ostanú dáme na dno kastrólu, ktorý vymastíme masťou.
Potom zmes vložíme do kapustového listu a stočíme . Systém stáčania si musí každý nacvičiť a zvoliť sám. Vkladáme ich na dno kastrólu a potom vrstvíme na seba .
Potom zalejeme vodou do ktorej som vmiešal paradajkový pretlak, soľ a čierne korenie. Pomer si zase treba odskúšať ale určite nálev by nemal byť presolený.
Vodu privedieme do varu , potom stiahneme na minimum a varíme na miernom ohni asi tak 3/4 hodinku. Ja, aby som vedel či už je to hotové , vyberiem jeden holúbok z hrnca a okoštujem . Ak je odstavíme . Najlepšie sú na druhý deň. Ako prílohu odporúčam čerstvý chlebík, ale dá sa to podávať s varenými zemiakmi a paradajkovou omáčkou. Dobrú chuť.