Najjednoduchší a bleskový šošovicový prívarok (v tlakovom hrnci)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Prebrata, umyta sosovica - bobkovy list - sol - cier.korenie - smotana na varenie - cesnak.

POSTUP PŘÍPRAVY

Pre gazdinky,ktore s tlakacom este len zacinaju alebo by chceli zacat :o)
Takze sosovicu si namocime asi na 2 hodinky, z napucanej zlejeme vodu. Dame do tlakoveho hrnca, zalejeme asi 2-3 dl cistej vody. Pridame bobkovy list a hrniec zatvorime. Na vyssom tlaku a velkom plameni nechame hrniec natlakovat. (ked zacne z hora unikat para a na mojom tam vtedy vyskoci taky dzindzik, niektore zacnu piskat) Ked nam da hniec znamenie,ze tlaku je tam az-az, stisime ohen a stopneme si 8 min. Po tomto case hrniec odtlakujeme (schladenim pod studenou tecucou vodou,prip.vypustenim pary - pozor, aby ste to nenasmerovali na seba a neobarili sa), otvorime a ochutname,ci je sosovica makka. Moja potrebovala presne 8 min.aby bola taka akurat, pri klasickom vareni som to nikdy nevystihla, vzdy som ju rozvarila ,o) Voda sa mi odparila skoro vsetka, mozno aj vsetka. Vlejeme smotanu na varenie (alebo kyslu smotanu izbovej teploty s troskou rozhabarkovanej hladkej muky), pretlacime par strucikov cesnaku (podla chuti), osolime,okorenime a povarime do zhustnutia. Uz len odokryte alebo prikryte obycajnou pokrievkou. Podla potreby este rozriedime alebo zahustime mukou.

Len pre predstavu pre zaciatocnicke zaciatocnicky, sosovice som dala asi 400 g (suchej), 1 bobkovy list, 1 smotana, trosku vody (cca 1dl), asi 3 struciky cesnaku. sol a korenie naozaj podla vlastnej chute.
Podavame s cim mame radi, ja som na troske oleja opiekla cibulu, parky a spekacky a trochu slaniny,aby to aspon zavonalo masom,kedze parky a podobne produkty toho o mase vela nepoculi ,o) ochutila som to cervenou paprikou, cier.korenim,susenym cesnakom.

Takze doplnam tip od Michaely, bez namacania varime sosovicu tiez 8 min :-) Dakujem, Miska
A usetrime este trochu energie - sosovicu namocenu asi 4 hodiny som zaliala vodou,aby bola presne na hladinu sosovice a pod tlakom varila 5min, nechala som ju dojst,kym sa hrniec sam neodtlakoval (cca 5-7min) a bola akurat hotova :-)

Skoro som zabudla, skvely tip od Darinky: aby strukoviny nepenili, treba do nich "curknut" trosku oleja. a samozrejme, hrniec plnit max. do polovice!!!