Výborné oškvarkové pagáče



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2-3 veľké zemiaky uvarené,vychladnuté,nastrúhané
1 kocka droždia asi 40g,trocha mlieka a cukor na kvások
1kg polohrubej múky,z toho si odložíme asi 100-150g na podsýpanie
asi 6 káv.lyž.soli,podla chuti i viac
1 vajce
1dcl oleja
vlažné mlieko od oka asi 0,5 l,
750g oškvarkov.

POSTUP PŘÍPRAVY

Z kvásku a uvedených surovín okrem oškvarkov,vymiesime cesto,časť mlieka môžeme nahradiť kyslím mliekom(acidofilné,zákys-výsledné pagáče sú jemnejšie a chutnejšie),mlieko dávam od oka hustota cesta asi ako na knedlíky.Necháme v teple kysnúť,ale iba mierne,nie ako klasické kysnuté cesto...
Potom cesto vyvalkáme na 2 cm hrúbku,natrieme čiastočne pomleté a čiastočne nasekané oškvarky,cesto preložíme z prava do ľava a z hora dole.Po 10-15 min.znovu vyvaľkáme na 2 cm a preložíme,po dalších 10min.ešte naposledy vaľkať a skladať.
potom zasa vyvaľkáme na 2 cm,vykrajujeme,dávame na plech na peč.papier,potierame vajcom a pečieme asi pri 200 stupňoch asi 15 až 20 min..(Pred pečením nechám stáť na plechu iba kým sa rozpáli trúba).
Tento recept som robila už viac krát a vždy sa mi pagáčky podarili,len je s tým dosť práce ale výsledok stojí zato,prajem dobrú chuť :-)

....prísady...
...všetko spolu zmiešame okrem oškvarkov...
...vymiesime...
....a dáme do teplúčka vykysnúť...
...ked nám vykysne dáme na pomúčenú dosku...
...vyvaľkáme na hrúbku 2 cm....
....potrieme pomletými oškvarkami a posypeme nasekanými oškvarkami...
... poprekladáme a necháme kysnúť 10-15 min.
....zasa vyvaľkáme...
....zasa preložíme a ešte 10 min.necháme kysnúť....
...a zasa vyvaľkáme...
...a vykrajujeme kolieska ktoré potrieme vajcom...
...a po troch hodinách konečne napečené...uf bola to fuška ale stálo to zato,sú naozaj výýýborné...prajem dobrú chuť :)))))))