Krehké škvarkové pagáče.



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500g hladkej múky, asi 1/4 l kyslej smotany,50 g droždia, 2 vajcia do cesta,1 vajce na potretie, 500 g škvariek, soľ, 0,5 dcl.mlieka

POSTUP PŘÍPRAVY

V mlieku rozmrvíme droždie a necháme nakysnút.,Škvarky posekíme, prípadne pomelieme a zmiesime s jednou tretinou múky.Vykysnutý kvások so zvyšnou múkouá, s dvoma vajcami a soľou zmiesime na cesto.Na pomúčenej doske cesto rozvalˇkame a rozotieme naň škvarky. Cesto poskladáme na spôsob listovej obálky.Zložené cesto vyvaľkáme a opať poskladáme. Postup 3x opakujeme.Z cesta formičkou vykrajujeme pagáčiky.Okrúhlym drôteným krájačom na zemiaky u robíme na povrchu každého pagača mriežku.Pagáče uložíme na plech , na ktorý dáme mastný papier.Necháme kysnúť 60 minút.Potrieme ich rozšľahaným vajcom a pečieme v predhriatej rúre na 180 C asi 20-30 minút.