Jednoduché marcipánové ozdoby



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

modelovací marcipán * potravinárska fólia * valček * špongia * nožíky * vykrajovátka * olej na potieranie prstov * atď.....

POSTUP PŘÍPRAVY

Na krstinky som si robila marcipánové ozdoby na zákusky sama, nie je to nič zložité, hlavne ak marcipán kúpite, na vyrobenie marcipánu doma som ešte nedorástla... až keď budem veľká. Doma som si robila iba jednoduché ozdoby, na zložité ani veľké ružičky si absolútne netrúfam, na to mám obe ruky ľavé. Ak neviete, ako vyrobiť jednoduché ozdôbky, nakuknite.

1. KVETINKY S PERLIČKAMI
2. medzi dvoma fóliami vyvaľkajte marcipán na tenký plátok, povykrajujte maličké hviezdičky,
3. hviezdičku položte na čistú nepoužitú špongiu, ak chcete, do stredu vložte malú jedlú perličku,
4. a tupým koncom nejakej ceruzky perličku jemne vtlačte do špongie. Hviezdička sa ohne a vznikne jednoduchá kvetinka :-)))
5. VEĽKÁ KVETINKA
6. Urobte 6 rovnako veľkých guličiek, jednu stonku,
7. gulôčky poukladajte vedľa seba dokola, prstom jemne vtlačte do taniera, spojte ich,
8. a dotvarujte kvetinku.
9. OHNUTÉ SRDIEČKO
10. Povykrajované malé srdiečka preneste na varechu, prstami jemne oviňte okolo varechy a nechajte uschnúť. Totál jednoduché! :-)
11. KORNÚTIK
12. Dúfam to na fotke bude dobre vidno: na jeden kornútik vykrojte tri malé kolieska. Tie poukladajte na seba tak, aby sa z polovice prekrývali, a všetky tri naraz skrútite do kornútika. Dotvarujte kornútik a ostatné časti odrežte nožíkom, prsty si priebežne natierajte olejom, aby sa Vám marcipán nelepil na ruky. S olejom ale opatrne, nepridávajte si ho veľa, nalejte si skôr na plytký malý tanierik štipku oleja a prsty si iba jemne namažte.
13. Tu sú stočené kornútiky, ako som písala v predchádzajúcom bode, zbytok marcipánui odrežte.
14. MUŠLIČKA
15. Z marcipánu vykrojte malé kolieska,
16. vždy po tri kusy ich naukladajte na seba tak, aby sa z polovice prekrývali,
17. kolieska v celosti stočte ako keby do valčeka, vznikne Vám mušlička s nôžkou, tú odrežte. Nezabudnite si zbytok marcipánu ukladať pod igelit, inak rýchlo uschne a bude nepoužiteľný.
18. Stopky teda odrežte, ak chcete, do mušličky vložte po jednej perličke a nechajte ozdoby uschnúť.
19. MINI RUŽIČKA
20. Na mini ružičku použite formičku s ozdobným krajom, opäť na jednu ružičku vykrojte po tri kusy oválok alebo srdiečok,
21. Opäť ich poukladajte na seba tak, aby sa prekrývali,
22. a stočte ich do valčeka. Z oboch strán vzniknú ružičky, ktoré ešte mastnými prstami dotvarujete do požadovaného tvaru, čo sa Vám nebude zdola páčiť, to malým nožíkom odrežte. Ak ich budete chcieť zapichnúť do torty alebo krému, urobte k nim stopky, ak nie, odrežte spodok naplocho, aby ste ich mohli iba jednoducho položiť na zákusok.
24. A našla som aj fotku stočených oválok, tu je vidno, ako z každej strany vzniknú ružičky.
25. Ružičky prstami vyformujte, ako som vyššie písala,
26. a do stredu vložte po perličke. Fertig Mariška.
27. ŠPIRÁLOVITÁ RUŽIČKA
28. Táto ružička je veľmi jednoduchá a naozaj veľmi pekná. Z marcipánu pod fóliou vyvaľkajte plátok, z neho vyrežte dlhý pásik, čím dlhší, tým bude ružička väčšia,
29. ... a jednoducho ju zviňte do klbka.
30. Prstami zdola domodelujte, postláčajte, kvetinka sa "vystrčí" vpred a ak chcete, vložte do nej perličku.
31. SRDIEČKO.
31. Najjednoduchšia ozdôbka, vhodná pre detičky, z marcipánu vykrojte srdiečka, vložte po perličke a hotovo.
32. Marcipánové ozdôbky môžete použiť všade tam, kde chcete zákusok vyčačkať :-))) Aké logické, cipána :-)
33. Zdobila som nimi muffinky, rolády, tortu...
34. opäť muffinky,
35. petitky - to jest malé drobné zákušteky :-))