DOMACI SYR*****



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Kravské mlieko,syridlo

POSTUP PŘÍPRAVY

Kravské sladké mlieko-ja dávam10 litrov-zohrejeme asi na takú teplotu,aby sme si nepopálili ruku.Ja totižto rukou skúšam.V deci vody si rozriedime syridlo.Toho dáme za malú mocca lyžičku.Vlejeme do mlieka a zamiešame.Necháme stáť,nemiešame asi 15 minút.Mlieko za ten čas zhustne,vyzerá ako kyslé.Nožom po ňom prejdeme ako keby sme ho krájali a vyberáme sitkom do misy.Nakoniec scedíme.Na sitku necháme
stiecť.

POZOR so syridlom opatrne.Ak ho dáme priveľa,syr je vrzgavý a zapeká.

mlieko sa hreje-skúšam rukou-nesmie páliť
syridlo,už len zvýšok,bez názvu,tým modrým vrchnáčikom si odmeriavam-to len štvrtinu do antikorovej rajnice!
už hotová hruda syra-základ pre bryndzu aj korbáčiky