Moje chilli con carne (u nás mimoriadne obľúbené jedlo :-))

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500-750g mletého hovädzieho (alebo zmes hovädzie+bravčové), 1 väčšia cibuľa, olivový alebo slnečnicový olej, sušená chilli paprička (alebo aj 2-3, resp. kto koľko zvláda :-)), 1 krabička rajčinového pyré (500g, predáva sa v tetrapacku, značky sú rôzne), 2 konzervy červených fazúľ (ja pouzvam zn. Iska, La Doria alebo Giana), 1 konzerva kukurice (staci obycajna, aj Tesco), 2 pol. lyžice kremžskej horčice, cca 5 pol. lyžíc kečupu, MČK, solčanka alebo vegeta, 5 strúčikov cesnaku, sušená alebo aj čerstvá bazalka (na toto množstvo cca kávová lyžička sušenej, čerstvej od oka). Príloha: originál tortilla z kukuričnej múky, poprípade arabský chlieb, alebo výborné je to aj s lokšami :-). Strúhaný syr a kyslá smotana.

POSTUP PŘÍPRAVY

Na olej dáme nakrájanú cibuľu, trocha osmažíme, pridáme mleté mäso a papričky a opekáme, kým nezbelie (miešame stále, aby sa mäso rozdrobilo, nesmú ostať hrudky), potom podlejeme vodou a dusíme do mäkka (podlievame vodou podľa potreby). Prilejeme pyré, vodu podľa potreby (celá konzistencia jedla má byť polohustá, nesmie to byť riedke), pridáme horčicu, kečup, prelisovaný cesnak, precedené a prepláchnuté fazule a precedenú a prepláchnutú kukuricu. Celé to ppremiešame a necháme len zovrieť, nevaríme už, lebo sa fazule rozpadnú. Konzistencia jedla má byť polohustá, nesmie to byť riedke. Odstavíme, okoreníme MČK, vegetou a bazalkou, ak treba, osolíme.

Na tanier dáme tortillu/lokšu, na polovicu dáme masu, lyžicu kyslej smotany, posypeme postrúhaným syrom, priklopíme. Ak máme arabský chlieb, rozrežeme, dovnútra naplníme rovnakým postupom. Na záver môžeme dať trocha prehriať do mikrovlnky, aby aj sa tortilla/placka/arab. chlieb tiež trocha prehriali, samozrejme, smotanu vtedy dávajte až po vybratí z MV (ale ak máme čerstvo uvarené, ani netreba prehrievat). Dá sa to samozrejme podávať aj s klasickým chlebom á la guláš.
Môj muž toto miluje a je schopný jesť to aj viac dní po sebe (z tej dávky to aj tak vyjde :-), je toho plný väčší hrniec). Už som to varila aj pre kamošov a najmä chlapi sa nevedeli dojesť ,-). Kto chce menšie množstvo, stačí pol kila mäsa, jedna konzerva fazúľ, malá konzerva kukurice, poprípade menej cesnaku, ostatné zostáva (a dajte samozrejme menej vody, aby to nebolo riedke).