*♥*Uhliarske špagety (Spaghetti carbonara)*♥*



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

špagety, olivový olej, mčk, soľ, cesnak, celé vajíčka (na osobu rátame 1 ks), syr pecorino alebo parmezán a prerastená slaninka, najlepšie neúdená, ale ak inak nejde, tak u nás aj oravská (veď tá je vlastne neúdená...však vieme, že mäsopriemysel sa nekašle s nejakým údením)

POSTUP PŘÍPRAVY

Talianske jedlo -spaghetti carbonara- pochádza zo stredného Talianska, z provincie Umbria, Lazio. Bolo to časté, temer každodenné jedlo chudobných uhliarov, ktorí na smotanu nemali peniaze a pre kopec roboty sa nemohli babrať s nejakou siahlodlhou prípravou. Slaninu mali takú domácu, niečo ako u nás lalok alebo podbradok, (čo sa asi nedá tuná kúpiť)... volajú to guanciale. Keď nie je to, tak sa dá nahradiť pancettou, čo je tiež slanina, taká prerastenejšia ale neúdená. No...takže my dáme hoc tú našu oravskú :-)\r\n\r\n*1) Do vriacej osolenej vody dáme variť potrebné množstvo špagiet. Uvaríme ich al dente. \r\n Kým sa varia špagety, urobíme tieto prípravné úkony:*\r\n*2) Do misy, v ktorej budeme špagety miešať, rozklepneme surové celé vajcia,(alebo len žĺtky) a metličkou ich krátko ale dobre vyšľaháme s pridaným mčk*\r\n*3) Na olivovom oleji ľahko smažíme slaninku pokrájanú na kúsky (ani veľké ani malé) . Načasovať si tak, aby bola opečená tak akurát práve, keď precedíme špagety.*\r\n*4) Ošúpať a prelisovať cesnak, postrúhať syr*\r\n*5) Zlejeme a precedíme vodu zo špagiet, robíme to čím rýchlejšie, aby nám špagety nechladli.*\r\n*6) Precedené špagety horúce vsypeme do misy s rozšľahanými vajíčkami, osolíme, pridáme k nim opečenú slaninku, cesnak a syr. Poriadne zamiešame, premiešame, potom znova proti smeru hodinových ručičiek :-D a znova po ich smere :-D (robím si srandu :-D) Miešame to preto, aby sa vajíčkom a syrom obalili všetulinky špagety. Vajíčko sa vlastne uvarí od tepla chladnúcich špagiet. Vajíčko a syr sa v tom teple krásne spoja a vytvoria ten chutný obal cestovinky. \r\nNa tanieri zvrchu posypať čerstvou bazalkou. Tú už nemám, takže spolu s cesnakom prihodím kúsok rozmrazenej bazaličky. A už len papáme.\r\n-\r\n*Fotky nemám. Ale iste Vám je zrejmé z postupu, že prečo. Jedlo treba urobiť veľmi rýchlo, aby sme využili to teplo, takže aj pomocník na krájanie je vhodný a ešte to musí fičať :-) Tak na fotenie teda času nezostáva. A keď sú hotové, tak zase treba ich zjesť ešte teplé, lebo studené carbonara sú na ... (doplňte podľa úvahy v negatívnom význame) :-)*\r\n\r\n*P.S. Predpokladám, že za výmysel "omáčka na carbonara" sú zodpovední Amíci. Asi im tie normal carbonara boli málo kalorické, tak povymýšľali kreácie so smotanou :-DDD *\r\n-\r\nP.S. Viete, nemám rada recepty bez fotky. Preto mi príde aj také nepríjemné, že teraz sem dávam takto recept. Ale ešte nepríjemnejšie je mi, keď viem, ako sa Talian(i) rehoc/e(ú) , že ako na SVK bastardíme ich kuchyňu a menovite pizzu a carbonara. Pozrela som si tu na MMB všetky prípravy a fakt je to tak :-( Ale my sme laici. Lenže v reštikách sú odborníci. Tí by to veru mali vedieť správne. Lenže zrejme nie sú odborníci ako odborníci :-D

Do vriacej osolenej vody dáme variť potrebné množstvo špagiet. Uvaríme ich al dente.
Do misy, v ktorej budeme špagety miešať, rozklepneme surové celé vajcia, alebo len žĺtky (ako chcete... ja som teraz dávala len tie, lebo som na niečo potrebovala veééľa snehu :-)) pridáme troška oleja a metličkou ich krátko ale dobre vyšľaháme s pridaným mčk. Ja som tam dala aj kúsok zmrazenej bazalky (pri tom šľahaní sa akosi rýchlo rozmrazila).
Na olivovom oleji ľahko smažíme slaninku pokrájanú na kúsky (ani veľké ani malé) . Načasovať si tak, aby bola opečená tak akurát práve, keď precedíme špagety. Ja som k slaninke pridala ešte 2 pokrájané strúčiky cesnaku a polku chilli papričky... ale až tak ku koncu opekania slaniny.
Ošúpať a prelisovať cesnak, postrúhať syr. To strúhal manžel a prešvihol množstvo asi o polovicu :-D Ten zvyšok som zmrazila, čo už? :-)
Zlejeme a precedíme vodu zo špagiet (trocha tej vody si odložíme a použijeme neskôr), robíme to čím rýchlejšie, aby nám špagety nechladli, lebo vajíčka sa uvaria od tepla unikajúceho zo špagiet :-) Precedené špagety horúce (bez oplachovania) vsypeme do misy s rozšľahanými vajíčkami, pridáme k nim opečenú slaninku, cesnak a syr. Okrem toho šplechneme do celej zmesi trocha horúcej zachytenej vody zo špagiet (ale opatrne, malé množstvo a po častiach... )
No a tu už som fakt nestíhala fotiť a to mi ešte "starký" ofrfľal, že vôbec fotím... :-P\r\nPoriadne zamiešame, premiešame, potom znova proti smeru hodinových ručičiek :-D a znova po ich smere :-D (robím si srandu :-D) Miešame to preto, aby sa vajíčkom a syrom obalili všetulinky špagety. Vajíčko sa vlastne uvarí od tepla chladnúcich špagiet. Vajíčko a syr sa v tom teple krásne spoja a vytvoria ten chutný obal cestovinky. *\r\n*Na tanieri zvrchu posypať čerstvou bazalkou. Tú už nemám, takže som dala tú mrazenú, spomínala som vyššie. A už len papáme. Ja ich milujem.
tieto som varila inokedy... pridala som asi viac vody... ale smotana v nich fakt nie je :-)