Vianočka s banánom a čokoládou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

* 600g múka / 300g poloh. + 300g hl./ * 2 vajíčka * 200ml mlieko * 1 vanilkový cukor * 1/2 kocky droždie * 80g rozpustené maslo * 80g pr.cukor * 1 banán * 1/2 ML soľ * 50-60g čokoláda /nepovinné/ * ...

POSTUP PŘÍPRAVY

- keď neviete čo s posledným banánom - upečte si vianočku - vonia banánovo a chutí výborne

- z vlažného mlieka, droždia a trošky cukru necháme urobiť kvások
- kvások prilejeme k ostatným surovinám / banán rozmačkáme vidličkou, vajíčka rozdelíme na žĺtka a bielka - z bielkov vyšľaháme sneh/
- pridáme sneh
a keď máme cesto riadne vymiesené, pridáme nasekanú čokoládu - dala som horkú ... ale povinnosť to nie je, vianočka je super i bez čokiny
/tu je vypracované cesto na vianočku bez použitia čokolády/
- cesto necháme kysnúť 30 min
- vykysnuté - prenesieme na prac.dosku vysypanú múkou a pár krát ešte riadne ručne prehnetieme, podľa potreby podsypeme múkou, aby sme získali vláčne cesto
prehnietený bochník
- cesto rozdelíme na 2 časti - vačšiu a menšiu
- každú časť si rozdelíme ešte na ďalšie 3 - z ktorých urobíme šulce o dĺžke asi 40cm
- upletieme spodnú časť
a vrchná časť / urobená z menšej časti a taktiež rozdelená na 3/
- necháme takto kysnúť ešte 30 min na plechu, zakryjeme ju čistou utierkou
- potom potrieme maslom a pečieme : - pri teplote 180 stupňoch prvých 10 min, potom teplotu znížime na 160 stupňov a dopečieme ešte asi ďalších 25-30 min ... či je už upečená vyskúšame špajdlou
- hneď takto vytiahnutú z rúry ju potrieme rozpusteným maslom a posypeme vanilkou / nepovinné, ale chutné/
/ tu je upečená vianočka s použitím čokolády /
- a nakrojená vianočka bez čokolády
a prvá degustácia čokoládovej vianočky - je ako bavlnka
a na raňajky s masielkom / no mňami - makulinká i na druhý deň/
detail banánovej bez použitia čokolády