Čínske koláčiky šťastia (tip na Silvestra, párty či oslavu)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

3 bielky * 60g práškového cukru * 45g rozpusteného masla * 60g hladkej múky * štipka soli * trošku vanilkovej arómy (prípadne mandľovej alebo inej podľa chuti) * papieriky s posolstvom * papier na pečenie

POSTUP PŘÍPRAVY

Tieto malé chrumkavé koláčiky s vloženým papierikovým posolstvom vo vnútri pozná azda každý návštevník čínskej reštaurácie, ale čo tak upiecť ich vlastnoručne doma na nejakú špeciálnu príležitosť, napríklad Silvestrovskú párty - čas, kedy sa ľudia zamýšľajú nad uplynulým rokom a dávajú si rôzne predsavzatia... Každý hosť, ktorý koláčik rozlomí - si prečíta ukrývajúce posolstvo a ak sa mu zapáči, môže si ho odložiť napr. do peňaženky a občas cez rok, keď naň v peňaženke narazí, opäť sa zamyslieť nad jeho významom...Navyše koláčiky aj výborne chutia - pripomínajú vianočné oblátky, ale nie tie kupované, ale domáce - sladučké, extra chrumkavé a voňavé...
To, aké do koláčikov vložíte posolstvo, príslovie či citát (alebo vlastný novoročný vinš) - je len a len na vás, ja vám ponúkam zopár mnou vybraných (veľmi pekných) čínskych prísloví, ktoré už len stačí formou copy-paste vložiť do Wordu a vytlačiť:

*Premýšľaj o minulosti a budeš poznať budúcnosť...
*Buď prísny sám k sebe a zhovievavý k iným, a nebudeš mať nepriateľov...
*Ak môžeš človeka naučiť niečomu dobrému a nespravíš to, strácaš svojho brata...
*Keď dáš dieťaťu rybu, nakŕmiš ho na deň, ak ho naučíš loviť, dáš mu potravu na celý život...
*Na ruke, ktorá podáva ruže, vždy ostane trochu vône...
*Rob šťastnými tých, čo sú blízko. A tí, čo sú ďaleko, prídu...
*Aby si poznal cestu pred sebou, spýtaj sa tých, ktorí sa vracajú...
*Schopnosť učiť sa je poklad, ktorý svojho majiteľa bude sprevádzať všade...
*Skôr, ako sa vydáš zlepšovať svet, prejdi trikrát svoj vlastný dom...
*Dobrý priateľ prinesie piecku, keď svet zasype sneh...
*Ten, kto hýbe horou, začínal prenášaním malých kamienkov...
*Ak sa učíš preto, aby si si zapamätal, zabudneš. Ak sa však učíš, aby si porozumel, zapamätáš si...
*Ak polievaš kvetiny, polievaj korene. Ak poučuješ človeka, hovor k jeho srdcu...
*Skôr, ako sa zajtrajšok stane včerajškom, ľudia často prehliadnu šance, ktoré im ponúka dnešok...
*Z ďialky tisíce ľudí poslalo dar: vtáčie pierko. Nezáleží na tom, koľko dar váži. Nesmiernu cenu má to, že poslali...
*Keď čítaš knihu prvýkrát, spoznáš nového priateľa. Keď ju čítaš druhýkrát, stretneš starého...
*Čas otvára brány tomu, kto vie čakať...

Ako prvé si nachystáme posolstvá na malých pásikoch papiera - čím menšie papieriky, tým lepšie. Môžte ich napísať rukou alebo tak, ako ja - vytlačiť (pozor! - nutné použiť kvalitnú laserovú tlačiareň, inak sa vám posolstvá teplom koláčika roztečú). Papieriky poskladáme na menšie obdĺžniky a tak, aby nebolo vidno, čo je na nich napísané.
Z bielkov a štipky soli vyšľaháme elektrickým šľahačom tuhý sneh.
Do tuhého snehu postupne pridávame preosiaty cukor, pričom šľaháme elektrickým šľahačom.
A polievkovou lyžicou zamiešame aj vychladené rozpustené maslo...
ešte trošku vanilkovej arómy...
A napokon lyžicou postupne zapracujeme preosiatu hladkú múku.
Vznikne nám takéto sladučké cestíčko...Necháme ho odpočívať ca. 10min.
Zatiaľ, kým nám cesto odpočíva, pripravíme si papier na pečenie, na ktorý nakreslíme vedľa seba kruhy s priemerom ca. 8cm - kreslite ich perom a výrazne, aby bolo kruhy zreteľne vidno, lebo papier potom pretočíme naopak (to aby sa čiary od pera neotlačili pri pečení do koláčika).
Na každý nakreslený kruh za pomoci malej lyžičky - to sa osvedčilo mne, nanesieme krúživým pohybom cestíčko - na jeden kruh asi 1 aj pol malej lyžičky. Koláčiky vložíme do rúry vyhriatej na 180 C a pečieme približne 5 minúť- treba však sledovať, je to jemné pečivko, ktoré rýchlo hnedne, i keď z mojej skúsenosti je lepšie nechať koláčiky vypiecť v rúre trošku viac do hneda (vložený papierik sa potom nebude lepiť na koláčik). Naraz pečieme max. 4 kusy koláčikov - vysvetlím v ďalšom bode...
Nemám tento dôležitý krok nafotený, lebo som piekla sama a na fotenie by som potrebovala ešte jednu alebo dve ruky. Ale princíp je taký, že upečené placky po vybratí z rúry ihneď ešte za horúca opatrne podoberieme príborovým nožom a preložíme na polovicu, pričom do stredu - ale len skraja koláčika položíme poskladaný papierik a jemne stlačíme okraje. (je to menšia obeť, lebo si trochu popálite prsty:) Musíte konať rezko, lebo koláčiky rýchlo pevnejú a potom neskôr by sa vám lámali. Preto pečieme naraz len spomínané max. 4 kusy. Každý koláčik preložený na polovicu, ešte raz prehneme resp. zalomíme napr. o okraj nejakej misy - viď obrázok.
a je hotovo :) upečené koláčiky sú jemné, konzistenciou trošku pevnejšie a chrumkavejšie ako oblátky. Koláčiky sa dajú dozdobiť rôznymi spôsobmi - ak napr. chcete, aby aj detičky mali svoje koláčiky - môžte do cesta pridať trošku potravinárskej farby alebo kakaa a vytvoriť tak "farebné posolstvá", pričom obsah vložených papierikov prispôsobíte deťom. Taktiež je možné ich pofŕkať čokoládovou alebo farebnou polevou, príp. použiť rôzne posýpky...