Plnené pagáčiky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 180g masla, 360 g hladkej múky, 3 žĺtky, 6 lyžíc mlieka, soľ. Plnka: 200 g mäkkej salámy, 50 g nastrúhaného tvrdého syra, 3 lyžice sladkej smotany, soľ. Na potretie: jedno vajce, nastrúhaný tvrdý syr

POSTUP PŘÍPRAVY

Do múky pridáme zmäknuté maslo, žĺtky, mlieko a soľ a vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme na hodinu odpočívať do chladničky. Cesto vyvaľkáme, zoberieme okrúhlu formičku, ktorou na ceste naznačíme na jednej polovici kolieska - len naznačíme, ale nevykrajujeme. Z druhej polovice cesta vykrojíme presne ten istý počet koliesok, ktoré sme si naznačili. Na každé naznačené koliesko dáme plnku a prikryjeme ho druhým vykrojeným kolieskom. Prstami dobre popritláčame a potom formičkou znovu vykrojíme - tým zabezpečíme, aby sa kolieska neotvárali a plnka nevytekala. Takto dokončíme všetky pagáčiky. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme nastrúhaným tvrdým syrom - v mojom prípade to bol údený Eidam.

Plnka: Salámu nadrobno nakrájame a zmiešame so strúhaným syrom. Pridáme smotanu, soľ a spolu premiešame.

Zdroj: časopis Dobré jedlo

xx