bio chlieb



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 celozrnná hladká múka (taká fialová, dostať ju bežne v obchodoch-tesco, kaufland, má 800 g), 1 droždie, voda, soľ, slnečnicové/tekvicové semienka, (sézam, ľan), štipka sódy bikarbóny

POSTUP PŘÍPRAVY

Zarobíme si kvások (ja ho robím iba s vlažnou vodou), ale kto nemá problém, tak klasický kvások. Necháme kvasiť 5-10 min. Múku vysypeme do misky, prilejeme kvások, vodu, štipku (polovičku malej lyžičky) sódy bikarbóny, pridáme semienka - cca 100 gramov, môže to byť mix, prípadne aj orechy. Zarobíme vláčne cesto, ktoré sa nemá lepiť. Necháme kysnúť v teple pod utierkou cca 1,5 hod. Vypracujeme dva menšie bochníky, na plechu ich necháme odstáť ešte 20 minúť. Dáme piecť. 170 stupňov 60-75 minúť. Pri pečení 3-4x chlebík vyberieme a postriekame vodou.
Keď sa chlebík dopečie, prikryjeme ho čistou mokrou utierkou.
Chlebik je najlepší, keď je čerstvý, žiaľ, nevydrží dlho (keďže sú tam neni ečka a zlepšovače).