Krehké marcipánové kolieska so škoricovým okrajom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

200g masla * 80g marcipánovej masy * 1 struk vanilky * 60g práškového cukru * 1 malá zarovnaná lyžička sušenej citrónovej kôry * 200g polohrubej múky * 60g maizeny * 1 žĺtok * 3-4 balíčky škoricového cukru (ak nemáte radi škoricu, použite vanilkový cukor) * papier na pečenie * alobal

POSTUP PŘÍPRAVY

Koláčiky, ktorým som dala prezývku "kreháčiky", lebo sú neskutočne jemnučké. Tieto kolieska sú ako stvorené na vianoce so svojou omamnou vôňou pravej vanilky, škorice a marcipánu, ale vynikajúco si na nich pochutnáte aj v hociktorý bežný deň - len tak pri kávičke.

Maslo a marcipánovú masu posekáme na maličké kúsočky (čím menšie, tým lepšie) a v nádobe dôkladne rozmiešame. Zo začiatku miešajte polievkovou lyžicou, neskôr môžete použiť elektrický šľahač.
Rozmiešaná hmota by nemala mať v sebe žiadne hrudky marcipánu - tak ako vidno na obrázku...
Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme a dreň vyškrabeme priamo do maslovo-marcipánového krému, všetko spolu premiešame.
K hmote pridáme preosiaty práškový cukor a sušenú citrónovú kôru, opäť premiešame...
Preosiatu múku zmiešame s maizenou a postupne, po lyžiciach ju pridávame k maslovo-marcipánovej hmote.
Vznikne vám pekne tvarovateľné cestíčko, ktoré sformujeme na doske alebo papieri na pečenie do valčekov s priemerom asi 5cm.
Valčeky zabalíme do alobalu a necháme cez noc v chladničke.
Na druhý deň potrieme komplet celé valčeky rozšľahaným žĺtkom.
A hneď nato ich dôkladne vyváľame v škoricovom cukre.
Valčeky nakrájame ostrým nožom na kolieska s hrúbkou asi 1/2cm. Ukladáme ich na plech jemne potretý olejom. Pečieme približne 10-12min., ale treba ich sledovať!
Pozor: upečené kolieska dávame preč z plechu veľmi opatrne tenkou lopatkou, lebo tesne po upečení sú veľmi krehučké. Kolieska potom neskôr trochu spevnejú... Horúce kolieska prekladáme na mriežku, kde ich necháme celkom vychladnúť.